Citat:
În prealabil postat de sophia
1. Ca sa poti participa inainte la Sf.Liturghie si sa te impartasesti, trebuie sa fie nunta in zi liturgica si sa fii devreme de dimineata la biserica.
a. Si atunci ma intreb cum faci cu aranjatul (mireasa are o multime de pregatiri de facut dimineata).
|
cred ca singura pregatire a miresei ar trebui sa fie sa se roage Domnului. Si nu sa stea 2 ore la coafor sau la machiaj. se poate aranja rapid cu un coc sau o coada impletita, se imbraca, daca i se pare ca e prea palida isi da cu putin rosu in obraji, dar atat. In general la biserica nu mergem fardate nu? in ziua nuntii de ce ar fi altfel?
Citat:
Stau mirii, nasii, invitatii toti de dimineata la Sf. Liturghie? Adica inseamna: 3-4 ore minimum de stat in biserica in tinuta (cu cravate, voaluri, alte harnasamente, incaltari etc.), machiati, nemancati, nebauti (apa, suc, ceai, etc. ca nici asta nu ai la biserica), transpira, emotii, etc.
|
nu trebuie sa vina la sfanta liturghie chiar toti invitatii ci doar cei care vor sa participe.
Citat:
2. Cand are loc cununia civila?
|
eu o sa o fac vineri, inainte de cea religioasa cu o zi.
Citat:
Acum voi considerati ca nici atunci (dupa cununia in biserica) mirii nu sunt soti in fata lui Dumnezeu si trebuie sa se duca sa stea tot singuri.
|
ba se duc impreuna acasa, dupa ce au mancat, au dansat, s-au veselit, si daca s-au impartasit la nunta vor dormi impreuna dupa ce se vor ruga impreuna. Dupa 3 zile pot sa faca ce vor ei :)
si eu sunt de parere ca se pot saruta la nunta ca nu se ia Sfanta Impartasanie de pe buze. Si pe ceilalti invitati ii pot pupa.
Citat:
Si da, asa cum spunea si glykys - cand te-ai impartasit, in mod normal nu mai ai voie sa atingi pe nimeni (cu buzele).
|
nu sunt de acord cu asta la fel cum nu sunt de acord nici cu exagerarile gen nu ne mai spalam pe dinti dupa ce am luat Sfanta Impartasanie.
Citat:
In conditiile descrise aici, nunta ajunge sa fie o spaima si un chin pentru miri.
Si ajung sa nici sa nu si-o mai doreasca. Si poate nici ceilalti (nasi, parinti), stiind ce ii asteapta.
|
eu voi fi mireasa peste mai putin de 2 luni si abia astept ziua cununiei.
Nasii nostri se vor spovedi si impartasi (daca primesc dezlegare) in saptamana dinaintea nuntii.
Noi doi vom tine post cu 2 saptamani inainte si daca vom primi dezlegare ne vom impartasi in duminica cu o saptamana inainte de nunta. Vineri vom face cununia civila (si pentru ca e zi de post nu vom manca de dulce) si nu vom consuma alcool. Iar sambata la ceremonia religioasa vom avea parte doar de traditionalul piscot cu vin.
Citat:
Asa ca va rog sa-mi explicati si mie cum se planuieste nunta in viziunea voastra, (raspunzand la intrebarile mele) si cand anume se considera mirii casatoriti in fata lui Dumnezeu?
|
mirii sunt casatoriti in fata Lui Dumnezeu din momentul in care s-a terminat Taina Cununiei. Insa daca s-au impartasit atunci, nu cred ca le va fi greu sa se mai infraneze inca 3 zile.
Citat:
Mai am de raspuns la problema cu toaleta miresei (de ce nu si a mirelui si a nasilor) si petrecerea.
1. Cum ar trebui sa se imbrace/aranjeze acestia? Exista reguli scrise undeva in cartile bisericesti?
Exista scris undeva despre nunta si miri, in general? Cand, cum, etc.
|
exista regulile nescrise ale bunului simt. Si mai exista si cele ale traditiei bisericesti. Adica mireasa si celelalte femei participante la petrecere nu au voie sa aiba capul descoperit si nici fustele scurte.