Subiect: Noaptea nuntii
View Single Post
Vechi 05.08.2011, 16:40:33
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria32 Vezi mesajul
si daca le arde oricum in general nuntile tin pana dimineata si deja nu mai e noaptea nuntii. Deci daca e nunta sambata petrecerea tine pana duminica dimineata, apoi dorm sa se odihneasca, se trezesc, mai merg la ciorba de potroace (ca tot vorbeam de traditie) si deja se face luni seara si au voie sa faca ce vor ei. La fel si daca nunta e duminica.

Insa chestia cu traditia care spune ca TREBUIE sa se intample ceva in noaptea nuntii mi se pare ceva exagerat. Stiu ca era la tigani pe vremuri traditia sa aiba loc actul sexual si nu mai stiu cine sa iasa din dormitorul mirilor cu cearceaful patat de sange ca sa se vada ca mireasa a fost fecioara.
asta cu cearsaful tine de mentalitatile evului mediu.
dar si la romani se practica pana nu demult, in unele zone.
imi povestea tata ca la ei in sat se practica, pe vremea cand era copil.
dar era si mai pe langa Lege.
dupa ce hotarau sa se casatoreasca si stabileau nunta, sa zicem in toamna, mirele isi lua mireasa acasa.
avea loc o petrecere care se numea rachiu (sa mori de ras). dupa care noaptea nuntii :))
a doua zi dimineata, soacra mare canta si dansa prin tot satul, aratand la toti cearsaful.
faza tare era ca de multe ori dupa 1-2 saptamani, mirele isi trimitea mereasa acasa. o lasa.
dar fata era cinstita.
ar fi fost de rasul satului sa-si piarda fecioria fara acel "rachiu", o simpla petrecere cu lautari.
Reply With Quote