Citat:
În prealabil postat de tara tara vrem ostas
cand am deschis topicul asta exact la genul asta de 'cunoastere' ma gandeam.. adica la budism... am avut o discutie cu o persoana de o credinta 'inrudita' cu budismul, locul discutiei fiind chiar budist.. si acea discutie m-a facut sa deschid topicul asta... omul era foarte rational si logic in ce spunea...
de ce e de exemplu budismul, taoismul sau hinduismul gresit?intreb asta din perspectiva doctrinara , nu "pentru ca acolo e diavolul" ... ceva totusi imi spune ca parca nu e ceva in regula cu ei si cu toata logicas si ratiunea...
|
Cine spune ca este gresit?
Doar anumiti crestini si propria ta parere, hranita cu parerile altora.
Este o teama specifica fiecarei confesiuni religioase sa-L universalizeze pe Dumnezeu prin prisma celorlalte religii.
Asa cum apucam bunurile acestei realitati, asa iL confiscam si pe Dumnezeu, prin prisma propriei educatii religioase.
Pentru a ne scutura de preconceptii si a privi lucrurile limpede si echidistant avem nevoie de mai multe referinte. Altfel ne invartim mereu in acelasi cerc de idei, fara putinta de a le circumscrie dintr-o perspectiva integratoare, profunda.
Nu vei invata niciodata ce este budismul, taoismul, hinduismul, etc. din surse crestine.
Dar nici crestinismul, dintr-o perspectiva scuturata de superstitii.
Numai sonorizarea cuvantului ‘budism’ sau ‘taoism’ poate induce reflex reactie de respingere in cei ce au citit doar pareri negative cu privire la acestea.
Asa ca un bogat tezaur de cugetari adanci ramane ferecat sub lacatul neintelegerii si temerii de a citi si altceva.
ceva totusi imi spune ca parca nu e ceva in regula cu ei si cu toata logicas si ratiunea...
Dragostea este apexul ratiunii. Fara ratiune nu poti ajunge sa gusti dragostea ingereasca. Aceasta este prin excelenta rationala, este o delectare fina, extatica a mintii.
Pentru ce sa renunti la ratiune? pentru ignoranta?
“Cunoasteti ca Eu sunt Domnul!”
Tot mesajul evanghelic este un indemn la cognitia adanca, la ultima forma de cunoastere.
Numai ca ne impiedicam de cuvinte si pierdem sensul lor.
Daca iL numim pe Dumnezeu Isus, credem ca deja iL cunoastem si ii intelegem natura.
Nu este asa de simplu. Cei ce aspira la o intelegere adanca au nevoie de maiestrie in cugetarile sfinte.
Nu poti cu o minte legata de cele lumesti si fixatii puternice, sa ajungi la cunoasterea fara de forma, la rugaciunea curata fara de ganduri.
Pe cei ce nu-i ajuta harul, ii poate ajuta studiul asiduu, care in cele din urma atrage harul.