Citat:
În prealabil postat de ancah
Mirean: S-apoi cate ii trebuie unui calugar? A luat votul saraciei, nu?
Eu nu sunt in tema, dar viata nu e gratis nici in manastire. Sunt multe de platit: curent electric, transport, alimente, etc. Calugarul a depus votul saraciei, dar presupun ca trebuie sa contribuie efectiv la costurile vietii de obste, ca doar nu-si insuseste banii respectivi, nu?
|
Monahii/le pot trai in regim chinovial (obstesc) sau idioritmic (de sine, cu chilii separate, cu bunuri materiale personale).
In ambele cazuri calugarii isi pot procura cele necesare subzistentei fara sa puna taxe.
In primul caz, se presupune ca sunt destul de bogati pentru a se intretine (au pamanturi, animele, eventual alti calugari care sa ii ajute sa le lucreze si care astfel sa poata la randul lor subzista). Modelul asta exista la unele manstiri romanesti. Concret, daca te decizi sa te calugaresti, vinzi tot, cimperi o casuta langa manastire, pamantuiri eventual te lasi ajutata si de calugari saraci care nu au din ce se intretine. Am plecat de la premisa ca ai ce vinde...
In al doilea caz, calugarii traiesc il obste, muncesc la comun, se folosesc de bunuri la comun. Manstirile au pamanturi, animale, lacuri, paduri, mici ateliere si se pot autointretine. Asa ca nici pe astia nu ii plange de mila. Am intalnit astfel de manstiri care nu ofereau masa pelerinilor pentru ca nu isi permiteau.
Pe de alta parte, calugarii au ujn mic venit (primesc bani) care le permite sa isi cumpere strictul necesar.
Si apoi nu este obligatoriu sa copiem modelul athonit (pe care multi de pe acest forum evita sa il prezinte in "splendoarea" lui), respectiv termopane, aer conditionat, incalzire centralizata, catelit, calculatoare de ultima generatie, canapele de piele, masini performate, etc.
Inca ceva, ancah, nimeni nu spune sa nu aiba bunuri materiale. Dar sa aiba si bun simt cand stabilesc "tarifele"! Cauta in istorie si vezi cauzele aparitiei protestantismului (respectam scara desigur). Si nu te intrebi de ce "sectele" au tot mai multi adepti sin randul ortodocsilor?
Ma simt mai confortabil ca om si ca crestin sa dau eu, nu sa imi ceara ei...