VIRTUTE ȘI ÎNȚELEPCIUNE
Fiecare națiune, ca fiecare individ, are, în gândirea lui Dumnezeu, misiunea sa aparte.
E vital pentru o națiune să-și înțeleagă datoria care-i revine conform gândirii și voinței divine.
Altfel va da dovadă de necredință și Dumnezeu o va pedepsi.
Putem înțelege mai bine ce dorește Dumnezeu de la noi dacă avem în vedere ce ne-a dat, o țară, pentru că nu ne va cere să răspundem pentru ce nu ne-a dat.
„Națiunile sunt vindecabile”, spune Scriptura, dar pentru a ne vindeca țara trebuie să cunoaștem sursa răului care o afectează.
Am disprețuit prețioasa moștenire a trecutului.
Ne-am disprețuit țara.
Ne-am disprețuit tradițiile.
Am neglijat limba română. O rănim zilnic prin nepăsare și printr-un amestec inutil de cuvinte străine și totuși limba noastră este comoara cea mai ușor de păstrat dar și cea mai amenințată de distrugere.
Nimeni nu ne va putea lipsi de limba pe care o vorbim câtă vreme ne va păsa de ea. Să ne străduim deci s-o păstrăm.
În plus suntem cam ușuratici, risipitori, amici ai plăcerilor, ai luxului ceea ce ne face să trăim mult peste posibilitățile noastre. O atestă datoriile pe care le-am cotractat la bănci.
Să nu uităm că datoriile sunt una din principalele cauze ale decăderii politice a unei țări.
Dacă nu avem încă puterea de a fi din nou o națiune puternică trăind într-o țară reîntregită și prosperă, putem fi destul de virtuoși și de înțelepți pentru a pregăti și merita aceasta.
Mareș Bogdan