De ce trebuie sa pacatuim?!?
Cand eram mai mic obisnuiam sa imi pun intrebarea: De ce trebuie sa sufere oamenii ca Adam si Eva au cazut din Rai? Ca doar ei erau de vina ! Nu? CE GANDURI DIAVOLESTI AVEAM ATUNCI. Dar eu de ce pacatuiesc? Multi se uita in urma si spun ca Adam si Eva au pacatuit si de aceea e raul asta in lume. Nu fratilor nu de aceea este raul in lume. Din cauza pacatelor noastre este raul in lume. e foarte usor sa analizezi pe altul dar pe tine e foarte greu. Mereu se gaseste ceva atenuant , o circumstanta , o scuza ceva. Dar ei saracii au gresit o data si au pierdut raiul. Pai eu care pacatuiesc zilnic si constant ce pierd?!????? La cate pacate am oare de cate ori nu pierdeam raiul zilnic? Deci aici fratilor e vorba de asumarea propriei greseli. Eu am contribuit la lumea asta sa fie si mai pacatoasa prin exemplul negativ si prin sminteala care am raspandit-o in lume.
De aceea trebuie sa ne pocaim. La inceput macar o mana de oameni si sa inmultim talantii primiti.
De ce s-au mantuit Adam si Eva? Pentru ca s-au cait ( lucru evident ca pe urma au cunoscut greseala ce au facut-o si mai ales lipsa de asumare a raspunderii) dar in deosebi datorita jertfei supreme pe care a facut-o PreaSfantul nostru Dumnezeu Iisus Hristos Fiul Tatalui , jertfa cu propriul Sange. De aici Dumnezeu Tatal in marea Lui iuibire a dat Judecata Fiului si a facut ca lumea sa vina la El Prin Preaslavitul Sau Fiu. Iar lucrarea Sfintei Treimi este continuata cu mare intelepciune de catre Duhul Preasfant ce purcede de la Tatal si pe Care , Domnul Iisus L-a promis oamenilor. Dupa cum la inceput Preasfanta Treime a zis: SA FACEM OM DUPA CHIPUL SI ASEMANAREA NOASTRA. Deci au lucrat impreuna pentru a-l crea pe om. Omul a fost facut din Iubire pentru a se bucura de Slava Sfintei Treimi si de bunatatile pe care le-a primit de la Aceasta. Din nefericire satana a vrut sa continue cu omul ceea ce facuse cu o parte din ingeri. Adica sa il faca sa cada. Si atunci a reusit. Satana de ce a vrut sa l faca pe om sa cada? Pai daca ne gandim un pic, satan a fost izgonit din Cer si stia ca nu se mai poate indrepta. De aceea in rautatea lui ca oricum direct nu se putea uita nici la Dumnezeu , pentru ca Acesta i se arata infricosator, a zis ca poate sa Il faca pe Dumnezeu sa sufere prin Om. Omul Il face pe Dumnezeu sa sufere foarte mult. Cum ? Prin pacat. Pacatul inseamna neascultare de Cuvantul Domnului. Ce au facut Adam si Eva? Neascultarea poruncii. Rezultat caderea din starea cea dintai. Adica despartire de Dumnezeu. Totusi Dumnezeu nu l-a parasit pe om . Dincontra chiar la inceput le-a facut si haine lui Adam si Evei. (" Sa ne aducem aminte de: Fara de Mine nu puteti face nimic." ). Dar Domnul Dumnezeul nostru in Atotputernicia Sa si in marea Lui milostenie si intelepciune a lasat usita de scapare deschisa.Va intrebati de ce? Va spun de ce: Pentru ca asa de mult a iubit Dumnezeu omul , incat L-a dat pe singurul Sau Fiu ... . Deci (aici doar parerea mea , ca de altfel toata este parerea mea) concluzionand Dumnezeu stiind ca exista posibilitatea ca omul sa cada l-a creat cu doua caracteristici imbinate: trup si suflet. Iar cand i-a zis lui Adam sa nu mananci din pomul acela ca in clipa aceea vei muri nu a mintit cu nimic. Pentru ca sunt doua morti: prima este a trupului , iar a doua este a sufletului. Trupul moare mai repede sau mai incet in timp iar sufletul daca moare atunci e vesnic pierdut precum au fost ingerii care au cazut. Pai o sa ma intrebati unde este usita de salvare? Pai calea de salvare este Cel Viu care a rupt moartea a doua cea a sufletului. A rupt moartea infinita(moartea=despartirea de Dumnezeu- sau chinurile vesnice cum vreti sa le spuneti). a omorat-o chiar. Doar prin El se poate scapa de moartea a doua. Si chiar El ne invata si ne povatuieste sa scapam de moartea cea de a doua. El e Calea Adevarul Si Viata. Si stiti de ce ? (Revin: Pentru ca atat de mult a iubit Dumnezeu oamenii .... ). Cata lucrare divina cata Iubire.DAR nu e numai atat Dumnezeu Fiul , Cuvantul Tatalui s-a facut pe Sine Dumnezeu-Om ca sa ne faca pe noi dumnezei dupa har. Deci mai mult decat erau Adam si Eva inainte de cadere. Cata bucurie , cata iubire si cata dragoste pentru om. Si cata pedeapsa in acelasi tim si rusinare pentru satana. Satan a vrut sa se asemene cu Dumnezeu si a cazut. Si l-a fel a ispitit-o si pe Eva spunandu-i ca: "Aproximativ: Daca veti manca din pomul cunostintei binelui si raului veti fi ca Dumnezeu" . Deci cu aceeasi ispita i-a cazut si pe oameni. Dar ca sa il rusineze pe satana , ca sa rascumpere pe pacatosi , Dumnezeu i-a Rascumparat pe oameni. Si mai mult e scris: " Citez: Cel ce face Voia Mea, face voia Tatalui Meu , si fii Tatalui se vor chema" . Mentionez fii cu "f" mic. Plus cand era pe Sfanta Cruce I-a zis Preasfintei sale Mame : Femeie acesta este fiul tau. (aratand spre unul dintre apostoli deci cei care respectau Cuvantul Domnului) si spre om i-a zis: Omule Aceasta este Maica ta. Deci la ce valoare nici nu ne dam seama ne-a ridicat Dumnezeu. Pai si atunci ce treaba am eu cu Adam si Eva? Nu trebuie ca si eu sa ascult de cuvantul Domnului? Si atunci voi avea viata vesnica pentru ca imi va da Viata adica Dumnezeu. Pai daca prin ispita omul a cazut din rai prin ispita (logic ca numai prin Cuvantul Domnului dar rezistand ispitelor sarpelui) sa intre omul inapoi . Prin femeie s-a facut caderea (Eva) si tot prin Femeie a venit mantuirea (Preacurata Fecioara Maria Nascatoarea de Dumnezeu) . Deci vedeti dragi frati si surori ce valoare are sufletul? De aceea trubeaza sarpele cel vechi caci si cu "ajutorul lui " ajungem sa ne apropiem de Dumnezeu. Totul este sa fim mereu ageri. Ca vorba aia si satana e mereu ager. Si in plus Iisus Hristos ne cheama. Pe toti . Cititi vietile Sfintilor, luati exemple inmagazinati-va memoria cu poruncile Domnului si aplicatile din ce in ce mai des sio mai mult. Adaugati neaparat smerenie si rugati-va Lui. Mergeti si pomeniti-L pe Dumnezeu impartasindu-va cu obligatoria curatire la spovedanie. Traiti ortodoxia. De vorbit vorbim toti. Cu vorba nu intram in viata traita adevarat ortodoxa. Nu zic ca e rea vorba despre lucruri sfinte. Dar numai cu vorba nu traiesti crestineste. Va doresc numai bine si cu totii sa intrati pe calea pocaintei.
Doamne ajuta sa intru si eu.
PS: Trebuie sa fim atenti la vorba parintelui Arsenie P. " E smerit mandruletzul "
PS2 In fundu iadului si in burta lui sunt acum . Ca stiu si nu fac. Pe mine cine ma intareste?!?
|