View Single Post
  #3  
Vechi 12.08.2011, 09:50:53
Adriana3 Adriana3 is offline
Banned
 
Data īnregistrćrii: 12.01.2010
Locažie: Turma Bunului Pastor
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.776
Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Botezul lui Ioan nu oferea iertarea pacatelor, il ajuta pe om, ca si Legea Veche, sa-si constientizeze starea pacatoasa. Taina Botezului instituita de catre Hristos ne aduce iertarea pacatelor, pentru ca prin Botez ne rastignim in sens mistic impreuna cu Hristos si inviem la o noua viata, e prima unire a sufletului cu Hristos, initierea noastra pe calea credintei.


pai da, prin botezul cu apa "chipul" doar se curata de intinaciunea pacatului originar, asa cum spunea si Catalin, asta nu inseamna ca si avem asemanarea cu „chipul” dumnezeiesc. Spalarea chipului se face fara colaborarea noastra (botezul se face cand esti copil ), lucrarea harului inca nu o simtim. Asemanarea incepem sa o castigam pe masura ce ne sporim efortul pentru o viata virtuoasa, cand a crescut in noi dragostea de Dumnezeu, deci dupa ce am sporit in asemanare prin dragoste, ni se face si harul dumnezeiesc simtit.

Dumitru Staniloae -despre Botezul Domnului
Dupa marturia Sfīntului Ioan Damaschin botezurile sunt in numar de 8:
1.primul botez potopul , pentru curmarea pacatului (Facere 7, 17-24).
2.Al doilea botez a fost trecerea evreilor prin mare si prin nor, caci norul este simbolul duhului, iar marea al apei (Iesire 13, 22; I Corinteni 10, 2).
3.Al treilea botez a fost botezul Legii Vechi, numit “taierea īmprejur”. (Facere 17, 10-14).
4.Al patrulea este botezul lui Ioan, numit botezul pocaintei (Matei 3, 1-11). Acest botez a fost introductiv si conducea pe cei botezati la pocainta si la credinta īn Hristos. Iata ce spune Sfīntul Ioan Botezatorul: Eu va botez pe voi cu apa, dar Cel ce vine dupa mine va va boteza cu Duh Sfīnt si cu foc (Matei 3, 11; Luca 3, 16). Asadar, Ioan pregatea si curata mai dinainte cu apa, īn vederea venirii Duhului Sfīnt. Cu acest botez Īnsusi Mīntuitorul nostru Iisus Hristos S-a botezat de catre Ioan (Matei 3, 13-17; Marcu 1, 9-11). Hristos S-a botezat īn Iordan nu ca avea nevoie de curatire, ci pentru ca Si-a luat asupra Sa curatirea mea si ca sa zdrobeasca capetele balaurilor din apa, cum spune psalmistul (Psalm 73, 14). Apoi, ca sa se īnece pacatul, ca sa īnmormīnteze pe Adam cel vechi īn apa si sa-l sfinteasca pe botezator. Ca sa īmplineasca Legea, ca sa descopere taina Treimii si ca sa ne dea noua pilda si exemplu cum sa ne botezam.
5. Al cincilea botez este botezul crestin prin apa si prin Duhul Sfīnt, instituit de Domnul nostru Iisus Hristos, prin cuvintele adresate ucenicilor Sai: Mergīnd, īnvatati toate neamurile, botezīndu-le īn numele Tatalui si al Fiului si al Sfīntului Duh (Matei 28, 19). Acesta este cel mai mare botez din cele amintite pīna acum. El se face prin afundare īn apa īn numele Preasfintei Treimi si este mīntuitor pentru ca iarta toate pacatele si aduce īn inimile noastre harul Sfīntului Duh. Noi toti ne botezam cu acest botez desavīrsit prin apa si prin Duh, fara de care nimeni nu se poate mīntui. Se zice ca Hristos boteaza “cu foc”, pentru ca a revarsat Duhul Sfīnt peste Apostoli, īn chipul limbilor de foc (Fapte 2, 1-4), dupa cum spune Īnsusi Domnul: Ioan a botezat cu apa, dar voi veti fi botezati cu Duhul Sfīnt, nu mult dupa aceste zile (Fapte 1, 5).
6. Al saselea botez, care este de o masura cu Botezul crestin, prin apa si prin Duh, este botezul prin pocainta si prin lacrimi , adica Sfīnta Spovedanie, prin care ni se dezleaga toate pacatele.
7. Al saptelea si cel mai desavīrsit este botezul prin sīnge si mucenicie pentru dreapta credinta, cu care Īnsusi Hristos S-a botezat pe Cruce īn locul nostru. El este foarte cinstit si fericit, pentru ca nu se mai pīngareste a doua oara cu īntinaciunea pacatului si singur le poate īnlocui pe toate celelalte.
8. Al optulea si ultimul botez este focul cel vesnic de dupa judecata obsteasca. Acest botez nu este mīntuitor, ci pe de o parte distruge rautatea si pacatul, iar pe de alta parte pedepseste necontenit (Dogmatica, cap.IV, p.247-252).
Intrebarea era retorica, nu ca sa aflu eu raspuns ci ca sa isi gaseasca Catalin raspuns pentru ca din ceea ce a scris lipsea Botezul cu Duh Sfant, el zicand ca Harul vine prin mirungere.
Din insiruirea botezurilor citata de tine se vede ca este cum am zis: Sf. Ioan Botezatorul a botezat cu apa iar Botezul cu Duh Sfant s-a produs mai tarziu, la Cincizecime. Atunci Duhul Sfant s-a revarsat peste oameni. Crestinii apoi au botezat cu apa doar pe cei care primeau evanghelia, erau cei umpluti de Duh Sfant. Pe acestia ii botezau cu apa in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Din aceasta cauza erau unii convinsi ca Apostolii ar fi putut in vreun fel da Duhul Sfant si la altii. Si se vede bine ca apoi aceasta idee s-a impamantenit intre crestini in timp ce practica milenara a crestinatatii arata foarte bine ca Duhul Sfant sufla in continuare unde vrea el si nu unde vrea omul.

Apoi, in ceea ce priveste Botezul cu apa: scrie in citatul dat de tine ca este pentru curatarea chipului, dar ca Domnul l-a primit desi chipul Sau era curat, pentru a curata chipurile noastre. In cazul asta inseamna ca cei de dupa El nu mai avem ce curata atunci cand suntem bebelusi din moment ce curatirea s-a facut deja. Ori vad ca nu-i asa, se merge pe ideea ca ar mai fi ceva de curata ca si cand Botezul cu apa al Domnului ar fi esuat. Asta arata ca cele scrise sunt doar teorii umane din neintelegereae a ceea ce s-a intamplat. Pentru ca nu este fara importanta faptul ca Ioan i-a spus Domnului ca el avea nevoie sa fie Botezat de Domnul nu invers. Tocmai pentru ca Botezul Domnului era cu Duh Sfant, adica cu foc iar focul este cel care curata pacatul din om.
Si apoi se uita atat de usor de valoarea Botezului de sange al Domnului dar acum vad de ce, pentru ca este pus in rand cu cel al mucenicilor. Mare greseala si omisiune. Scrie foarte corect ca Domnul s-a botezat cu acest Botez de sange in locul nostru si tocmai ca aici este cheia: trecand Domnul prin acest Botez in locul nostru, a spalat El o data si pentru totdeauna pacatele omenirii intregi. In acel moment s-a implinit dreptatea lui Dumnezeu care cerea plata pentru nelegiuiri. Cum noi nu puteam plati, a platit Domnul pentru noi si prin aceasta plata a fost posibila instaurarea Noului Legamant pentru toti oamenii, Legamant prin care nimeni nu mai plateste pentru greselile inaintasilor, deci chipul nostru a fost albit, ci fiecare plateste doar pentru nelegiuirea proprie motiv pentru care legea iubirii lui Dumnezeu a fost scrisa in cugetul si inima tuturor ca sa nu mai aiba nevoie sa il invete cineva, sau cu alte cuvinte, sa nu mai aiba justificare ca nu a stiut pentru nelegiuirile facute.