preceptii gresite sau mituri rautacioase despre credintele altora
Mai intai, la multi ani si Dumnezeu sa ii/le binecuvanteze pe toti/toate fratii/surorile in Cristos, numiti dupa numele pamantesc al Celei mai presus de Heruvim si Seraphim, sau dupa derivate ale acestui nume!
Am deschis acest fir, deoarece, de prea multa vreme, si in prea mare masura, intre confesiunile noastre (si ma refer la toate confesiunile cu adevarat crestine, ce sunt reprezentate pe forum) circula, asemeni unor nanoboti destructivi si divizanti, tot felul de mitologeme care deformeaza modul in care putem sa il percepem pe celalalt. Ma refer la distorsiuni, intentionate sau nu, din spirit propangandistic de loialitatea turmei fata de "ai sai" ("strangeti randurile in jurul nostru, aialalti sunt eretici si cred monstruos") sau din ignoranta, a ceea ce se crede cu adevarat de catre celalalt.
Pe alt topic, fratele Scotland the Brave a aratat modul gresit in care este perceput protestantismul calvinist: se vorbeste, si inca intr-un mod lipsit de acuratete informationala, de dogma predestinarii, bineinteles vituperand-o cu sustinatori cu tot, si nu se baga in seama cealalta dogma, chiar mai...centrala, a lor, anume "dogma suveranitatii absolute a lui Dumnezeu".
In ce priveste BC, pot depune marturie ca am citit, cu vreo doi ani in urma, pe un blog/site din acela "traditionalist/stilist" (nu imi aduc acum aminte, si nu am deocamdata timp sa caut) povestea stupefianta, cum ca BC ar marturisi, privitor la Neprihanita Zamislire, cum ca Sfanta Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ar fi nascut tot ca Preasfanta, adica fiind si ramanand fecioara in decursul procesului: de la conceptie pana la nastere si ulterior. Noi marturisim ca Maica Domnului a fost curatita prin Har, intr-un mod total si irezistibil, inca de la conceptie, de orice pacat, trecut si viitor, inclusiv de cel originar. In nici un caz nu o marturism conceputa si nascuta fara act matrimonial normal, cu participarea sexuala si celulara a tatalui. Stiu ca e off-topic, totusi intreb: daca domniile voastre v-ati afla calatori pe drumuri de tara, si vreti sa va asezati undeva, nu e asa ca v-ati aseza pe o stanca cat mai curata si alab, si nu pe o balega, sau pe un musuroi, sau pe o portiune de sol murdara/prafoasa? Analogie: balega/musuroi/loc murdar = firea omeneasca, a speciei noastre, deformata/murdarita de pacat; stanca curata, alba si frumoasa = firea curatita prin Har a Maicii Domnului; cel ce vrea sa se aseze = Fiul Intrupat.
Astept comentariile domniilor voastre, din orice confesiune, despre orice malentendu care deformeaza perceptiile despre fratele din alta confesiune, oarecum "condamnandu-l" aprioric in fata "tribunalului" pacatos al mintii noastre.
Poate parea o bagatela, sau ceva inutil, dar nu e. Pentru ca au murit oameni: (greco)- catolici, in frunte cu Sfantul Iosaphat, ucisi de fanatici schismatici; ortodocsi, in frunte cu Sfantul Flavian si Sfantul Partenie, ucisi de monofiziti; protestanti ucisi de catolici (Noaptea Sf. Bartolomeu); catolici ucisi de protestanti (razboiul taranesc de pe vremea lui Luther si razboiul de 30 de ani); anabaptisti ucisi de luterani, etc. Sa luam aminte, fara sa cadem in nebunia de sorginte masonica, cu iz de neohipiotism, a ecumenismului sincretist. Nu suntem la fel, dar suntem deja, dintotdeauna, una prin umanitate si jertfa Fiului Intrupat. Asa ca ne putem intelege si iubi. Nimeni nu trebuie sa moara pentru ca are un mod diferit de a crede!
Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 15.08.2011 at 14:32:22.
|