View Single Post
Vechi 15.08.2011, 19:36:05
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Exact! Doamna a fost una din putinele persoane care a inteles cu adevarat intentia/duhul in care am deschis acest thread, si singura care a spus-o explicit. Ca de obicei, dl. AlinB are o excelenta dispozitie polemica. :) Invit din nou, pe oricine a intrat aici, sa citeasca cu atentie ce am scris: e vorba de perceptii viciate, de "malentendu", de mituri care nu doar subliniaza diferentele normale si previzibile de doctrina si practica, ci introduc elemente de subiectivism dusmanos, un soi de paraziti atatatori la ignorare fatisa, dispret si chiar ura, peste nivelul normal al psihologiei granitelor confesionale. Ceva gen: "catolicii se inchina papei si zic ca Maica Domnului e al doilea mesia; penticostalii il cheama pe Ala cand se roaga; ortodocsii sunt primitivi si balcanici, etc.". Ce nu e clar?
Pentru d-na delia31:
Stimata doamna, va multumesc pentru materialul postat. Cred ca stiti ca Inaltul Bartolomeu Anania, Dumnezeu sa ii odihneasca sufletul cu cei drepti, a crezut, public, in (re)unirea Bisericilor. Acum, ma gandesc ca acel material e mai potrivit pe topicul despre Neprihanita Zamislire. Eu sunt un nimeni; am urmarit demult, inainte cu ani sa postez, postarile dvs. si ale altor "nume grele" ale forumului, si va stimez pe toti foarte mult, inclusiv pe d-l AlinB, cu tot acidul sulfuric fumans al stilului sau, indreptat acum full speed asupra umilei mele persoane. Si nu o spun in zeflemea! Ma gandesc ca nu are, poate, rost sa se concentreze cineva asupra persoanei mele si convingerilor sale, inclusiv in thread-ul de fata. Marea mea dragoste este obiectivitatea si/sau intelegerea. Pe mine asta ma intereseaza.

Theodor, mersi de aprecieri da’ pe bune, nu e cazul absolut deloc sa ma pui pe mine pe vreun piedestal.” Numele grele” ale ortodoxiei (in opinia mea) nu prea stau la taclale pe forumuri, in discutii sterile si interminabile DESPRE Dumnezeu, ci prin chilii vorbind chiar CU El.

Sigur, daca n-ar fi atatia hulitori anti-ortodocsi care bantuie pe-aici, cu sau fara vreo agenda ascunsa, si daca n-ar fi atatia asa-zisi ortodocsi (de fapt habarnisti) vulnerabili, toate discutiile astea ar fi inutile si si-ar vedea fiecare de vietuirea lui intru Hristos fara atatea discutii in contrafaza.

In ce il priveste pe Alin, contributia lui caustica e benefica si chiar necesara doar celor care (fie ortodocsi, fie heterodocsi) sunt constienti de celebra zicere a unui sfant ortodox- „una din cele mai mari inselari ale diavolului e sa-l faca pe om sa creada ca el nu are cum sa fie in inselare”.
Asa incat, meritul lui Alin (ca instrument al Celui de sus) e ca-i zgandare pe cei ce vor sa se culce pe-o ureche pe principiul „las’ ca-i bine si-asa”. Eu una internalizez acidul lui sulfuric si ma folosesc de orice critica adresata altora (si prin extensie si mie). Mersi Alin! Nu zic ca el personal e infailibil, zic doar ca e pe faza si arata punctul de vedere al "celor cu nume grele".

In modul in care e receptat Alin de altii, se vede de fapt acuitatea sau somnolenta constiintei celor carora se adreseaza. Am sesizat din discutiile lui, mai ales cu np ca fiecare percepe critica lui acid sulfurica in functie de autosuficienta propriei constiinte cu pretentii infailibile .

Critica poate fi constructiva sau destructiva in functie de ce anume vrem: fie sa ne vedem erorile pe care in mod subiectiv nu ni le vedem, fie sa ramanem in continuare anesteziati in propria autosuficienta, stiut fiind ca propria constiinta autocritica ne e mai degraba avocat al apararii (diavolului) decat prosecutor.

Personal, daca mi-e frica de ceva, acela e auto-sabotajul constiintei proprii. De aceea, in ortodoxie se pune atat de mult accentul pe opinia sfintilor care au filtrat toata Scriptura prin filtrul constiintei lor despatimite, curatite. Orice invatatura ce trece prin filtrul unei constiinte inca impatimita de orice fel de pacat (in special mandria), se contamineaza. De aceea ne tot zic sfintii ortodocsi: nu te increde in mintea ta (cand interpretezi Scripturile) pana nu-i despatimita.
Reply With Quote