View Single Post
Vechi 16.08.2011, 13:15:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
E o temă deosebit de interesantă, pentru că, într-adevăr, divergențele de opinii provin, cel mai adesea, din interpretarea răuvoitoare a ceea ce exprimă interlocutorul. Nu suntem sinceri în căutarea adevărului, ci ne place să ne situăm în tabere, și dintre toate, evident, a noastră deține adevărul; celelalte sunt în înșelare. Ni-i luăm ca aliați pe sfinți, dintre care, evident, numai cei ce pot fi încadrați în tabăra noastră sunt veritabili; ceilalți sunt sfinți cel mult în aparență.

Problema apare, cred, din cauza atașării pătimașe față de tabăra care ne reprezintă, din cauza unei idolatrizări a adevărului, la care nu ne raportăm corect; adică nu putem înțelege că Adevărul este Hristos, persoană a Sfintei Treimi, ci îl considerăm mai degrabă ideologie, summum de teorii explicative pe care noi, și nu alții, le deținem.

Acest mod îngust, limitat, pătimaș de a ne raporta la Dumnezeire ne separă, pune ziduri între noi, creează delimitări. Iar asta nu se întâmplă decât din pricina neputinței noastre de a-i iubi pe toți, care, bineînțeles, decurge din împătimirea în care petrecem.

De aceea, cred că sfinții, adică cei care s-au despătimit, și, prin aceasta, au cunoscut Adevărul (nu teoretizând, ci trăind), sunt mult mai aproape unii de alții, transcenzând, chiar, limitele confesiunilor religioase, ceea ce noi, ăștia de jos, nu putem face.
De asta intrebam daca topicul este despre conceptiile gresite ale unor persoane sau despre ecumenism si conceptiile gresite ale cultelor. Pentru ca daca nu ma insel tu abordezi a doua varianta, complet gresita din punct de vedere ortodox.
Eu am mai raspuns de cateva ori la mesajele tale care aveau tenta ecumenista, tu ai spus ca nu e chiar asa ecumensita, dar mie tot asa mi se pare.
Nu stiu ce ai vrut sa transmiti in mesaj, dar se intelege asta: unii ortodocsi limitati (adica cei ce nu sunt ecumenisti) nu vad dincolo de cultul lor si in limitarea, ingustimea si patima lor ajung sa creada ca adevarul ar fi doar in ortodoxie. In schimb ecumenistul luminat e printre cei alesi sa vada adevarul, el stie ca BO si sfintii s-au inselat si au fost lipsiti de dragoste fata de oamenii din alte culte sau religii si ca diferentele dintre culte sunt mici si neinsemnate si cauzate mai mult de neintelegeri.
Daca e nevoie si de argumente citeaza un duhovnic (intotdeauna acelasi, parintele Teofil) si spune ca unii sfinti spun asa, altii altfel, deci adevarul e la mijloc, fara sa mentioneze ca la altfel sunt de fapt cam toti ceilalti sfinti si duhovnici.
Scuze ca am fost mai direct, dar mesajul tau de data asta nu numai afirma niste idei ecumeniste, ci si judeci, condamni si infierezi pe cei ce nu au aceasta conceptie gresita. Si stii cum e in povestirea aceea, doar cand ii spune calugarului ca e eretic protesteaza: http://teofilactortodox.blogspot.com...nu-eretic.html
Daca cineva spune ca si celelalte culte sunt cam la fel ca noi si cred la fel inseamna ca spune ca si noi credem acele erori dogmatice, iar asta nu e adevarat.
De asemenea, scuze anticipate daca am inteles gresit mesajul tau si ai vrut sa spui altceva.
Reply With Quote