Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia
Corect! Iata un exemplu perfect de viciere a perceptiei: "catolicii cred ca avem doi Mantuitori".
|
E adevarat ca unii ortodocsi nu cunosc prea bine invatatura si ii acuza pe catolici sau pe altii de ceva gresit. Cum spunea si Sf. Palama referindu-se la oponentul sau Varlaam ca ii denigreaza pe catolici pentru lucruri marunte si unele neadevarate, raliindu-se tocmai la lucrurile care tin de adevar si care conteaza si care la catolici erau gresite (Sfatul Palama a scris despre energiile necreate si impotriva Filioque).
In cazul acesta si al altora sunt doar consecinte ale acelor dogme, nu faptul ca ar crede catolicii in doi Mantuitori. La fel si in cazul afirmatiei "catolicii se inchina papei", normal ca niciun catolic nu crede asta, e doar exprimarea plastica a faptului ca noi avem ca si cap al Bisericii pe Hristos, iar catolicii mai au un cap, pe papa. Ca si cum l-au inlocuit pe Hristos cu papa, de aici deriva afirmatia.
Sau de exemplu in cazul Filioque, ortodocsii spun ca eroarea conduce la sabelianism sau la politeism. Normal ca nici catolicii nu sunt politeisti, e doar contradictia produsa de introducerea acestei erori dogmatice.
Ca sa dau cateva exemple, unii ortodocsi cred ca infailibilitatea spune ca papa nu poate gresi niciodata, e vorba doar de ex cathedra (tot eronata de altfel).
Cum am fost pe forumul catolic, pot da exemple de intelegeri gresite ale unor greco-catolici:
- legat de Filioque spunea cineva ca ortodocsii sunt arieni, ca nu spun "si de la Fiul" si astfel neaga divinitatea Fiului (ca o consecinta a intelegerii deformate a faptului ca la Toledo s-a introdus in crez pentru a-i converti pe arieni)
- greco-catolicii mai spun ca BO a contribuit la desfiintarea BRU, asta am mai clarificat-o eu pana la urma
- mai spun ca toata ierarhia BOR a colaborat cu securitatea si a fost mana dreapta a comunistilor
- unii si chiar dvs. spuneti ca patriarhul Kerullarios ar fi responsabil de schisma, cand de fapt cardinalul apusean a dat anatema primul.