Citat:
În prealabil postat de catalin2
Eu am mai raspuns de cateva ori la mesajele tale care aveau tenta ecumenista, tu ai spus ca nu e chiar asa ecumensita, dar mie tot asa mi se pare.
|
Dacă aș fi vrut să spun ce spui că am vrut să spun, aș fi spus ce spui c-aș fi spus.
Din start ai enunțat două premise și, nu știu de ce, ai preferat-o pe a doua. Când am scris, m-am gândit la credincioșii ca noi, care dezbat pe forum sau aiurea, nu la discuțiile ecumeniste, pe care bine este să le poarte teologii.
Poate că lucrul care te-a smintit întrucâtva a fost faptul că am spus că sfinții sunt mai aproape de a transcende limitele confesiunilor de credință, întrucât sunt mai curați și, prin urmare, mai aproape de Adevăr. Cred că mai aproape de o înțelegere comună se află un sfânt ortodox și unul catolic (și ambii mai aproape de Ortodoxie) decât un sfânt ortodox și un ortodox cu o înțelegere mai lumească. Cei care se curățesc de patimi ajung să (se) poată iubi, iar din iubire derivă și înțelegerea. Neînțelegerile care apar și între noi vin, cred, tocmai din această neputință de a ne iubi, motiv pentru care nu putem transcende limitele și nici cunoaște Adevărul.
Nu e vorba de a relativiza adevărurile de credință, dogmele Bisericii. Acestea au fost precizate tocmai de oameni curați, care curățindu-se s-au luminat și s-au înțelepțit. Nu sugerez că ar trebui să renunțăm la dogme de dragul unei iubiri prost înțelese.
Dar, luând, de pildă, în discuție dogma Filioque... Pe de o parte, nu am nici pregătirea teoretică, nici pe cea practică (duhovnicească) pentru a aborda acest subiect cu un catolic. Dar consider că pregătirea duhovnicească este cea mai importantă, și cred că cei care o au, atât de o parte cât și de cealaltă vor putea ajunge să înțeleagă la fel adevărul despre Sfânta Treime.
Și cred că numai cei care înțeleg bine, duhovnicește, „pe dinlăuntru” dogmele, numai cei care trăiesc în intimitatea Sfintei Treimi se pot numi ortodocși sau, mai bine zis, luminători ai Ortodoxiei.
În ce ne privește pe noi doi, nu știu dacă vom reuși să ne înțelegem cu adevărat vreodată. Tu ai nevoie de etichete, de categorisiri, pentru că vrei să sistematizezi totul. De la început ai încercat să-mi pui o etichetă, iar eu de fiecare dată m-am sustras. Nu mă deranjează lucrul ăsta, însă cred că nici eu, nici credința pe care o am nu ducem lipsă de o etichetă, eventual cu o ștampilă de autenticitate.
M-am declarat ortodox și nu vreau să fiu un ortodox original, însă vreau să fiu viu și liber, pentru că adevărul dă libertate. Am constatat că spectrul credincioșilor ortodocși este larg și consider că îmi găsesc și eu locul între ei.
Consideră-mă ecumenist, dacă pentru tine asta reiese din mesajele mele; nu mă voi supăra. Pentru că eu cred că adevărul ne transcende și transcende și limitele confesionale, create de neputințele noastre. Dar dacă ecumenismul înseamnă sincretism, arată-mi, concret, unde m-am făcut vinovat de aceasta.
Am prieteni dintr-o paletă largă de credințe: musulmani, neoprotestanți, ortodocși, oameni mai mult sau mai puțin credincioși. Reușesc să mă înțeleg bine cu ei, în pofida faptului că le arăt că adevărul integral, curat, e păstrat de Biserica Ortodoxă. Dar chiar dacă ei nu primesc în totalitate ceea ce le spun, prietenia noastră depășește aceste dezacorduri. Iar asta reprezintă, cred eu, o poartă deschisă pentru ei spre Ortodoxie, prin inima mea.
P.S. Duhovnicul care mă inspiră cel mai mult e Părintele Galeriu.