Citat:
În prealabil postat de AlinB
Cu alte cuvinte, dupa tine ortodoxia transmite un adevar relativ.
Pe undeva si ceilalti au dreptate. Chiar daca sunt impotriva ortodoxiei.
|
Ortodoxia nu transmite un adevăr relativ; ea spune ceva despre adevărul absolut. Iar ceea ce spune spune foarte bine prin marii teologi. Dar raportarea noastră la adevărul acesta este relativă; înțelegerea noastră este relativă. Cât despre sfinți, nu ceea ce au spus ei reprezintă o problemă, cât ceea ce înțelegem noi din ce au spus ei. Asta ne bagă în relativitate, asta ne desparte, asta iscă lupte între noi.
Citat:
Daca iti place sa fii ortodox, atunci fii dupa masura Bisericii nu dupa masura inchipuirii tale cum se mai cred si unii protestanti ortodocsi pentru a induce in eroare atat pe ei cat si pe alti naivi.
|
E ceea ce încerc. Se pare că nu prea reușesc. Pentru tine, evident, lucrurile sunt clare, nete, simple, neinterpretabile. Eu încă am întrebări, căutări, dileme. Pentru mine Ortodoxia înseamnă un reper din afara lumii după care mă ghidez în lume. Însă ortodox încă n-am ajuns.
Citat:
Cu alte cuvinte esti cel mai bun exemplu de "sfintenie" si "despatimire", dat fiind ca ai trecut peste barierele confesionale, si pentru faptul ca nu-si bat capul sa spuna ce gandesc efectiv despre credinta ta, in inima ta "despatimita" (ca asta e reperul absolut nu?, ce teologie, ce Scriptura, ce adevar), ei sunt chiar aproape ortodocsi..
|
Iată una din interpretările răuvoitoare, care constituie tocmai tema discuției. N-am ascuns niciodată deschiderea pe care o am față de neortodocși, nici faptul că am crescut într-o familie neoprotestantă. Și o spun deschis, pentru că altfel mă veți suspecta că sunt un lup în blană de oaie. Am aderat la ortodoxie, însă, din convingere și, de 18 ani, de când m-am botezat, m-am bucurat în fiecare zi că am ales-o.
Dacă felul în care înțeleg eu ortodoxia e neconform, puteți să-mi aruncați anatema. Totuși, duhovnicii pe care i-am avut până acum erau în drept să constate apostazia mea, însă nu au făcut-o.