View Single Post
Vechi 16.08.2011, 17:32:59
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Da aici trăirismul transconfesional e hazardat, dar dacă-l aplici la primul mileniu e valabil. Pe-atunci ortodoxia greacă cu ortodoxia latină erau una.
Însă, e adevărat, nu reiese clar din fragment.
Ce m-a stârnit în tema aleasă de Th. de Mospusestia a fost tocmai problema delimitărilor dintre noi și posibilitatea depășirii lor. Constat, de multă vreme, pe acest forum, un dialog al surzilor, uneori pe teme care se dezbat în mii de răspunsuri, la urmă fiecare întărindu-se pe poziția de pe care plecase.

M-a preocupat mereu un dialog real, în care toți interlocutorii să iasă în câștig și toți să ne folosim. Sunt de părere că pentru asta e necesară o ieșire dintr-o anumită închistare, o deschidere reală către cel cu care discuți. Trebuie, cred, să fii capabil să-ți părăsești, fie și temporar, poziția, și să ai curajul de a prelua perspectiva celuilalt. Pentru ce să te temi, în fond? Că pierzi adevărul? Asta ar însemna că, de fapt, crezi că îl deții. Or, eu știu că nu-l dețin. Vreau să îl cunosc, așa cum și interlocutorul meu, dacă e de bună credință, vrea să îl cunoască.

Ei bine, felul în care mi-a răspuns Mihailc, cu prietenie, e singurul care e eficient într-un dialog, și mă pune cel mai mult pe gânduri cu privire la erorile mele de gândire.
Reply With Quote