View Single Post
Vechi 18.08.2011, 12:51:55
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Insa in mesajul citat de mine eu am inteles altceva, ca spuneai ca si alte culte sunt in adevar, ca doar cei limitati spun ca exista o singura Biserica si ca ortodocsii sunt putin mai aproape de adevar decat ceilalti.
Despre celelalte culte care Îl mărturisesc pe Hristos ca mântuitor și care se botează am mai comentat pe thread-ul cu tema „Mântuirea - numai la ortodocși?”. Mi s-a părut că subiectul s-a încheiat acolo, fiecare epuizându-și argumentele. Sincer să fiu, am o neliniște cu privire la faptul că Ortodoxia nu recunoaște botezul altora. Nu înțeleg de ce. În urmă cu mai mulți ani știam că este recunoscut (poate doar de unii preoți cu vederi mai largi) și că cel care vrea să devină ortodox nu trebuie decât să primească mirungerea, dacă este (neo)protestant.

Există, între teologii ortodocși diferențe. Părintele Stăniloae s-a izbit, în tinerețea sa, atunci când a vrut pentru prima oară să studieze teologia, de un spirit scolastic, care cuprinsese (și nu a părăsit-o nici până azi) școala românească de teologie. Ulterior a criticat acest spirit și a dezvoltat o teologie profundă, mistică, foarte nuanțată. Având o astfel de viziune el a putut să spună că și ceilalți, eterodocșii, se pot împărtăși, parțial, de Hristos.

Acestea, însă, le-am discutat pe thread-ul amintit. Ce am vrut să subliniez, însă, este faptul că nu-mi construiesc o viziune originală în privința dogmelor Bisericii, ci că încerc să înțeleg de la cei mai luminați.
Reply With Quote