Citat:
În prealabil postat de catalin2
Poti citi canonul valabil in BO, al Sf. Vasile cel Mare, cu privire la tainele eterodocsilor. "La inceputuri, inainte de despartire, acestia aveau harul preotiei si prin punerea mainilor transmiteau acest har, sfintilor, iar dupa schisma au devenit laici incat nu mai aveau puterea harului nici pentru a boteza, nici pentru a hirotoni: cei rupti de Biserica au devenit astfel incapabili de a transmite si altora harul Sfantului Duh. De aceea cei botezati de catre ei sunt socotiti ca si botezati de catre laici."
Acum te poti smeri si spune ca, desi nu intelegi, probabil Sf. Vasile si BO (care are acest canon) stiu mai bine decat ce crezi tu, sau poti spune ca poate s-au inselat si tu ai dreptate.
|
Despre harul preoției, care se transmite prin punerea mâinilor, am înțeles că nu-l pot avea cei ce n-au preoție apostolică. De aceea nu am luat în discuție acest aspect. N-am înțeles, însă, că harul dat la botez este în legătură cu harul preoției, din moment ce și la noi este acceptat botezul făcut de către laici.
Pot accepta că nu sunt eu capabil să înțeleg aspectul ăsta. N-ar fi singurul. Dar, după cum am repetat, mă iau și eu după ortodocșii luminați. Cred, însă, că preferăm, fiecare dintre noi, luminători diferiți, chiar dacă ortodocși.
Cât privește continuarea răspunsului... Nu am susținut că cineva este mântuit doar prin credință, fără a se boteza.