View Single Post
Vechi 19.08.2011, 03:10:23
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Acum, când știm că și erorile se pot justifica logic , e greu să demonstrezi superioritatea unei credințe asupra altora. Poți, cel mult, să-i determini să reflecteze la niște argumente de bun simț.
Am observat că sunt cam trei tipuri de atitudine în fața celuilalt:

- exclusiviștii (noi deținem adevărul integral restul sunt eroare absolută)
- toleranții (noi suntem cei mai adevărați, restul sunt mai puțin adevărați în funcție de raportarea la doctrina mea, dar și ei ceva adevăr în credința)
- sincretiștii (eu dețin un adevăr parțial restul alte adevăruri parțiale, care împreună alcătuiesc un adevăr mare și tare în pofida diferențelor ireconciliabile dintre "adevăruri").

Aceste tipuri (foarte generale) de atitudine față de credințele celorlați se pot distinge în toate taberele implicate în discuție. Trebuie remarcat faptul că adepții excusiviști ortodocși sunt în total dezacord cu adepții toleranți și (mai ales) cu sincretiștii ortodocși. La heterodocși e mai greu să observăm tendințele exclusiviste pe un forum ortodox din motive ușor de înțeles. Ei sunt obligați de înprejurări să se poziționeze ca toleranți și sincretiști, deci să se abțină de la radicalisme.

Last edited by Mihailc; 19.08.2011 at 03:13:01.
Reply With Quote