Papară. Sensul propriu al termenului de "papară" este acela al unei mâncări ciobănești.
Rețeta simplificată, pe care o folosesc adesea este următoarea: fac mai întâi o mămăligă moale. În timp ce se face mămăliga (ca să nu stau prea mult cu făcălețul lângă ea, eu pun de la început, în apa încă rece, tot mălaiul necesar și adaug o linguriță de ulei), spuneam în acest timp ung cu unt tava de cuptor. Presar brânză de oaie (caș, telemea sau cașcaval ori combinații între acestea) dată prin răzătoare pe tava unsă. Încing cuptorul. Când mămăliga e gata, o răstorn în tavă, peste brănză. Cu lingura fac mici adâncituri în mămăligă: atâtea adâncituri câți suntem la masă. În fiecare adâncitură pun un ou. Bag la cuptor câteva minute (cam 5 minute, la cuptorul de 200 de grade). Place tuturor, mai ales copiilor. Glumesc cu ei: copiii au mâncat papara de seară.
|