View Single Post
Vechi 22.08.2011, 01:22:59
inna-inna inna-inna is offline
Junior Member

Data înregistrării: 15.04.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stelian26 Vezi mesajul
de cat timp crezi ca exista biserica ortodoxa?
Initial nu am vrut sa-ti raspund....pentru ca am vazut intentia cu care ai pus intrebarea.....si m-am gandit ca nu are rost... doar daca ai fi cautat sensul cuvantului "ortodox" , cuvant cu care au fost numiti cei care au ramas in dreapta credinta...si nu ar mai fi trebuit sa intrebi de vechimea ortodoxiei...
"Cuvântul „ortodox” provine din două cuvinte grecești: „orthos” (drept, corect sau adevărat) și „doxa” (glorie, onoare, laudă, închinare) și este în general folosit cu sensul de „închinare adevărată”, dar și ca „doctrină, învățătură adevărată” pentru că cele două sensuri sunt strâns legate. Termenul de „ortodox” a fost folosit pentru a arăta diferența dintre învățătura corectă a bisericii creștine timpurii instituită de apostolii lui Hristos și învățăturile noi, eretice sau eterodoxe introduse mai târziu."
Apoi m-am gandit sa-ti spun doar sa iei aminte la cuvintele Sf.Apostol Pavel: „Căci umblăm prin credință, nu prin vedere” (A doua epistolă către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 5.7) Degeaba vezi multe raspunsuri clare si atat de frumoase.... pe unele din ele nici nu le iei in seama....
In cele din urma m-am gandit ca nu e cazul sa judec eu in nici un fel ce este in sufletul tau....doar Dumnezeu va face asta cu noi toti...si sa-ti dau raspunsul pe care mi l-ai cerut. Iata-l:Cat este de veche Biserica Ortodoxa

Daca esti luteran, Biserica dumitale a fost infiintata de Martin Luther, un fost
calugar catolic, in anul 1517. Daca apartii Bisericii Anglicane, aceasta a fost
infiintata de Henric al VIII-lea, in anul 1534, pentru ca Papa nu i-a acordat
dreptul de divort si de a se recasatori. Daca esti presbiterian, Biserica dumitale
a fost infiintata de John Knox, in Scotia, in anul 1560. Daca esti protestant-episcopelian,
religia dumitale este o ramura desprinsa din Biserica Anglicana, infiintata de
Samuel Seabury in coloniile americane, in Secolul al XVII-lea.
Daca esti congregationist, religia dumitale a fost infiintata de Robert Brown,
in Olanda, in anul 1582. Daca esti romano-catolic, Biserica dumitale a crezut
in aceeasi invatatura crestina mostenita de la Sfintii Apostoli ca si Biserica
Ortodoxa, timp de 1.000 de ani, deoarece timp de mai bine de un mileniu nu a existat
decit o singura Biserica. Din pacate, in 1054, Papa de la Roma s-a rupt si despartit
de celelalte 4 Patriarhii Apostolice (Constantinopol, Alexandria, Antiohia si
Ierusalim), schimbind Crezul si considerindu-se pe el insusi ca infailibil. Deci,
Biserica dumitale are o vechime de 951 de ani.

Daca esti metodist, religia dumitale a fost infiintata de John si Charles Wesley,
in Anglia, in 1774. Daca esti mormon, religia dumitale a fost lansata de John
Smith, in Amsterdam, in 1606. Daca apartii Bisericii Reformate, fondatorul ei
a fost Michelis Jones, in New York, in 1628. Daca faci parte din Armata Salvarii,
aceasta secta a fost infiintata de William Booth, in Londra, in 1865. Daca apartii
Bisericii Crestine Stiintifice, aceasta a fost infiintata de d-na Mary Baker Eddy,
in 1879. Daca apartii uneia dintre organizatiile religioase cunoscute sub numele
de Biserica Nazarineanului, Evanghelia Penticostala, Biserica Sfintiei sau Martorii
lui Iehova, religia dumitale este una dintre sutele de secte infiintate de oameni
in ultima perioada de 100 de ani. Daca esti crestin ortodox, religia dumitale
a fost infiintata in anul 33, de catre Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Nu s-a
schimbat cu nimic, de atunci si pina acum. Aceasta Biserica este veche de 1972
de ani.

Preot prof. dr. Miron Dan, Hamburg
Reply With Quote