Saracul Knox,nu a stiut ca de fapt lupta contra unora care si ei erau nascuti mai tarziu,rupti la randul lor din altii.Banuiesc ca daca ar fi intrebat cine a avut dreptate in Marea Schisma, ,,complexitatea" raspunsurilor l-ar fi lasat perplex.Oricum catolicii au fost de vina,parerea ortodocsilor.Aici Knox cred ca i-ar fi simpatizat teribil pe rasariteni :) Nu imi aduc aminte sa-l fi invitat cineva din Rasarit pe Knox la o asemenea discutie iar cum pentru marea majoritatea a vesticilor Europa se termina pe undeva pe la Budapesta,erau sanse reduse sa afle de unul singur de existenta parerii ortodoxe.Si uite asa s-a scris istoria,ce drama shakesperiană :) PS: pe anumite aspecte situatia a ramas neschimbata si in prezent.
Pe insula Mull,a fost pusa la dispozitia comunitatii ortodoxe romane fosta biserica dedicata sfintilor Ninian si Cuthbert.Odata cu praznicul Adormirii Maicii Domnului a fost impodobita cu icoane si am inteles ca va fi prima manastire ortodoxa din Scotia,care va apartine in intregime BOR.In ajunul Adormirii Maicii Domnului,Biserica Scotiei,reprezentata la intalnire prin Adah Younger,a pus la dispozitia comunitatii romanesti biserica din Shettleston pentru o zi a ,,Portilor Deschise" in care au fost promovate obiceiuri si traditii romanesti precum si prelegeri despre credinta ortodoxa.Au asistat atat romani cat si scotieni si a fost foarte frumos. Ultimii,scotienii,habar nu au despre anumite pareri vehiculate,de exemplu pe acest forum,cu privire la credinta lor.Ar ramine surprinsi,ca sa fiu bland.O sa si explic de ce.
Acum ceva vreme a mai vizitat cineva de aici,o personalitate publica,acele plaiuri indepartate si a povestit urmatoarea intimplare: ,,Acum ceva timp, vizitam catedrala din Perth, Scotia. Ghidul meu de ocazie era o doamna amabila din congregatia locala. La un moment dat, am intrebat-o cine era in acel moment "capul (the Head) bisericii prezbiteriene". Stiam ca prezbiterienii - versiunea scotiana a protestantismului calvinist - au o conducere colegiala, General Assembly, dar eram curios sa stiu cine este liderul public al acestui grup. Doamna m-a privit uluita, asa cum probabil il va fi privit vicarul acela englez din secolul al XVIII-lea pe detinutul ignorant care tocmai ii marturisise ca nu auzise niciodata de Isus. "Sir, - mi-a spus ea dupa cateva clipe lungi de tacere - our Head is Jesus Christ."
As fi extrem de curios cum ar reactiona daca ar citi ce se posteaza pe aici.Soc si groaza banuiesc,poor lads :)
Last edited by Scotland The Brave; 22.08.2011 at 03:04:41.
|