View Single Post
Vechi 22.08.2011, 10:43:35
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Saracul Knox,nu a stiut ca de fapt lupta contra unora care si ei erau nascuti mai tarziu,rupti la randul lor din altii.Banuiesc ca daca ar fi intrebat cine a avut dreptate in Marea Schisma, ,,complexitatea" raspunsurilor l-ar fi lasat perplex.Oricum catolicii au fost de vina,parerea ortodocsilor.Aici Knox cred ca i-ar fi simpatizat teribil pe rasariteni :) Nu imi aduc aminte sa-l fi invitat cineva din Rasarit pe Knox la o asemenea discutie iar cum pentru marea majoritatea a vesticilor Europa se termina pe undeva pe la Budapesta,erau sanse reduse sa afle de unul singur de existenta parerii ortodoxe.Si uite asa s-a scris istoria,ce drama shakesperiană :) PS: pe anumite aspecte situatia a ramas neschimbata si in prezent.
Da, se poate pune problema ca Luther si protestantii cunoasteau doar catolicismul, nu cunosteau si ortodoxia. Pentru ca au vrut sa arate greselile din BC, dar poate ca daca ei cunosteau ortodoxia se indreptau spre ei.
Desi cred ca erau putine sanse, apoi au incercat sa impuna ideile calvine si ortodocsilor, chiar s-a tinut un sinod ortodox pentru a condamna ideile protestante ajunse si in ortodoxie.

In legatura cu acea poveste cu fondatorii unor culte, se refera la cine a fondat acel cult, nu la ce crede acel cult. Evident ca toate cultele crestine cred in Iisus (fiecare cum crede), dar fara acel fondator probabil nu mai aparea acel cult. De exemplu in cazul adventtistilor, daca nu era Miller cu profetia sa nu existau adventistii de azi. La fel in cazul lui Luther, daca nu era el poate azi nu exista protestantismul. la fel si in cazul altor culte care nu au o istorie pana pe timpul Apostolilor.
Reply With Quote