Citat:
În prealabil postat de MariS_
Cum împăcati cerinta "lepădării de sine" cu necesitatea
restaurării "chipului Lui Dumnezeu" în noi? Ce presupune
prima cerintă si ce presupune cealaltă? Ce trebuie făcut?
|
Eu cred ca este o lucrare a Duhului Adevarului, Duhul lui Hristos, in om. Omul contribuie cu credinta/incredere neclintita in Hristos, si luarea Cuvantul Sau drept Etalon al vietii sale.
Cine este acest "sine", sau "eu"? Nici macar nu ma reprezinta, este un conglomerat de chestii puse peste mine(cel creat dupa chipul lui Dumnezeu) prin educatie, experienta,modelele din lumea asta cazuta,prin "pacate de neam"...caci dupa firea pamanteasca, cazuta, noi avem ca tata pe diavolul, care este "stapanitorul lumii acesteia" si eu una nu mai am iluzii in privinta asta. Ne nastem cu totii in moarte, in pacat, straini de viata lui Dumnezeu.
Intr-o sfanta si mareata zi, Hristos, Dumnezeu, care a venit sa caute ce era pierdut si sa salveze pe cel cazut intre talhari, ma gaseste pe mine, te gaseste pe tine...si "lumina Lui, lumineaza intunericul meu"...si imi dau seama ca sunt "mort in pacatele mele", ca sunt in iad, si ca "nimic bun nu locuieste in mine"...ca sunt varza...si n-am avut idee cat sunt de distrus..cat sunt de "pe langa"..viata..fericire...Realitate... Si imi dau seama ca niciodata, niciodata, nici sa traiesc o mie de vieti, nici sa fac orice ar sta in puterea mea de om cazut..eu nu ma pot salva singur din pacat, din moarte, din iad..pentru ca eu sunt rob al pacatului, si acesta ma trage dupa sine, ca sa implinesc poftele lui. Si ma vad pierdut, si singur, intr-o "pustietate infricosatoare..plina de urlete sinistre"...ma vad ca unul care am calcat legea lui Dumnezeu, caile lui Dumnezeu...si m-am condamnat pe mine insami la iad, prin faptele, caile, alegerile...mele..de pana atunci.. (Acesta este Hristos, venind in viata mea ca Adevar.). Si apoi, (poate fi distanta in timp intre prima si a doua constatare, si deznadejde, si sfasieri, si multa agonie si durere....dar.."seara vine plansul...iar dimineata..bucuria" :-)),realizez ca eu, care prin faptele si caile mele merit iadul,si moartea, pentru ca am ales pacatul, ori pacatul are intotdeauna consecinta moartea...un Altul...care nu a gresit cu nimic...si a trait in viata Lui fara pacat...a murit...in locul meu ! M-a iubit..indeajuns..(si pe mine..si pe tine)...incat sa vina dupa mine in iadul meu...si pentru ca biletul de iesire din iad este moartea...a platit El...ca sa ma poate scoate pe mine...(si pe tine...si pe oricine crede in El). Si imi da sansa...sa traiesc...sa iubesc...sa sper...sa ma bucur...sa fiu eu insumi...asa cum nu am stiut si nu am putut...inainte...(Acesta este Hristos, venind in viata mea ca Har)..."Si din plinatatea Lui noi toti am luat...si har..peste har...pentru ca Legea s-a dat prin Moise...iar Harul si Adevarul..au venit prin Isus Hristos" (Ev.Ioan 1:16-17)...Iar mai departe...
"Deci ei au zis catre El: Ce sa facem, ca sa savarsim lucrarile lui Dumnezeu? Isus le-a raspuns si le-a zis: Aceasta este lucrarea lui Dumnezeu...ca sa credeti in Acela pe Care El(Dumnezeu),L-a trimis" (Ev.Ioan 6:28-29)
Orice om, care prin harul Duhului Sfant, va ajunge sa creada ca Isus este Hristosul...va fi inrolat in "lupta cea buna a credintei"..intrand pe calea ingusta a pocaintei..si va cauta sa traiasca viata lui dupa Cuvintele Mantuitorului..
De ex...daca cineva ma fura.. de bani, sau obiecte...eu am optiunea fireasca...sa-l dau in judecata...sa platesc recuperatori(lool)...sau..am optiunea ascultarii de Hristos.."daca cineva iti ia haina...tu da-i si camasa"...Acuma, daca eu nu am credinta in El...aleg varianta a,in care sa-mi fac singur dreptate... iar daca am credinta/incredere in El...ca ce zice El e bine pentru mine si mantuirea mea, pot alege b...si...intr-un domeniu..."m-am lepadat de mine"..(pana la proba urmatoare :-))
Ne lepadam de noi, in masura in care ajungem sa vedem.."pe bune"..ca "nimic bun nu locuieste in mine"..si ca.."toata dreptatea noastra e ca o carpa manjita"...si ca "despartiti de Mine(Hristos), nu puteti face nimic bun"...si acesta este Adevarul...si se restaureaza chipul lui Dumnezeu in noi...in masura in care..."tinem sus Cuvantul Vietii"...si avem incredere in Acela care ne socoteste drepti(neprihaniti)...prin credinta...si acesta este Harul...
Doamne-ajuta!