Citat:
În prealabil postat de grasu77
Mihai, cred ca m-ai inteles gresit. Nu am marturisit deloc altceva. Eu doar am punctat cele scrise in Filipeni 2:6-8, referitor la dezbracarea Domnului Iisus Hristos de chipul ("morphe" - in originalul grecesc) dumnezeiesc. Citeste cu atentie acele versete (in mai multe versiuni) si vei ajunge la aceeasi marturisire ca a mea.
Totodata, pot rosti aceleasi cuvinte, la adresa Domnului Iisus Hristos, ca cele ale apostolului Toma: "Domnul meu si Dumnezeul meu" (Ioan 20:28).
Sa nu-mi ceri mai multe explicatii ca nu-ti pot da. Nu pot explica taina evlaviei.
P.S. Ioana a postat un link despre doctrina AZS referitoare la Dumnezeu Fiul. Citeste-l. Vei gasi acolo ce cred adventistii despre natura Domnului Iisus Hristos.
|
Daca nu te superi, te-as ruga sa mai punctezi o data direct din originalul grecesc ce zice in Filipeni, de unde sa se vada exact formularea pe care o sustii tu? Ar trebui sa fie cam asa: alla morphe ekenōsen. In ce versiune greceasca apare asa ceva? Un link, please!
In toate versiunile grecesti pe care le am la dispozitie (numai vreo 11 la numar), eu vad altceva decat ce zici tu.
Verbul kenóo - a se goli, a se deserta se refera la pronumele reflexiv „ἑαυτὸν eauton”- care inseamna „pe sine insusi”, nicidecum nu se refera la termenul morphe- chip, natura, fire.
In greaca e asa: alla
eauton ekenōsen, morphēn doulou labōn
Adica: „dar S-a golit pe Sine, chip de rob luand” nicidecum „s-a golit de chip, de esenta, de natura Lui dumnezeiasca”, asa cum vrei tu sa sugerezi.
Unde:
Alla-dar, insa, ci
Eauton- pe sine insusi
Ekenosen- s-a golit, s-a desertat
Morphēn- chip, esenta
Doulou- (de) sluga, rob
Labon- luand
Hristos Domnul sa ne lumineze pe toti iar noi sa ne lasam goliti de toate eresurile prin care-L hulim!
Doamne ajuta!