Citat:
În prealabil postat de neica_nimeni_altul
Este un lucru extrem de important, și sunt cu adevărat uimit să aflu că "evoluționiștii ortodocși" nu știu defel cum anume tâlcuiesc Sfinții Părinți Cartea Facerii. Sunt sigur ca veți fi de acord cu mine că nu ne este îngăduit să tâlcuim Sfânta Scriptură după placul nostru, ci trebuie s-o tâlcuim cum ne învață Sfinții Părinți.
|
Si noi toti credem la fel, dar am vazut ca in Biblie nu prea e vorba de geocentrism. Unii parinti au scris si despre stiinta, si despre medicina, etc. Lucruri care nu tineau de teologie, de exemplu una se stia acum 2000 de ani din medicina si alta acum.
La fel si unii ortodocsi care sustineau evolutionismul dadeau cateva citate din Biblie si sfintii parinti care de fapt nu aveau nicio legatura.
Geocentrismul sau heliocentrismul nu are legatura prea mare cu teologia, e ca si stilistii care spun de calendar. S-ar putea ca stilistii sa il sustina de fapt.
Majoritatea am vazut ca spun de fapt ca pamantul e in centrul universului, dar asta credc a nu stiu nci oamneii de stiinta. E posibil ca soarele si pamantul sa fie in centrul universului, oricum nu se cunosc marginile universului. Iar daca se afla la marginea universului (si cine stie unde e marginea?) tot n-ar avea importanta. In Biblie de exemplu nu ni se spune nici ca elefantul are patru picioare, nu e important.
Ca sa dau un exemplu, sfintii nu cred ca stiau cate continente sunt, ca in America sunt oameni, pentru ca nu avea nicio importanta din punct de vedere teologic. Iar daca un sfant sau doi au scris ca e pamantul se intinde pana la desertul Sahara nu inseamna ca mai jos in Africa nu exista pamanat, ci ca sfantul nu stia asta si nu avea nicio importanta.