Citat:
În prealabil postat de delia31
1. Termenul „stirbire” apare in versiunea sinodala din 1914
|
Aceeași confuzie...
Citat:
Termenul „stirbire” e optiunea sinodalilor din 1914 pt. grecescul ἁρπαγμὸν arpagmon care inseamna prada, captura, rapire, trofeu.
Deriva de la verbul harpazó- a captura ceva cu forta, a rapi, a lua cu forta
(in treacat, fie spus, pe filiera asta, avem si in romana termenul harpon si harpagon).
|
Mulțumesc pentru explicații, cunoșteam acest lucru. Bineînțeles m-am documentat înainte de a posta - lucru ce-l recomand oricărui user.

(acesta a fost un pont).
În treacăt fie spus, filiera este franceză (știi celebrul film
French Connection) atât pentru harpon, cât mai ales pentru harpagon, sursa etimologică fiind desigur greaca.
Anyway...
Citat:
Dupa cum in romana, avem expresia „a stirbi reputatia/onoarea cuiva”, cu sensul de a afecta imaginea cuiva, sensul ideii din Filipeni e: Hristos, care El Insusi este una din cele trei persoane ale Sf. Treimi, adica are chip, esenta dumnezeiasca, totusi nu a considerat ca „stirbeste reputatia” Tatalui cu care e de o fiinta, daca isi va da jos vesmantul de lumina si se va imbraca in zdrentele conditiei umane cazute.
Dumnezeu, smerenia absoluta fiind, nu se va rusina daca isi va lua infatisarea jalnica a robilor aflati in inchisoarea pacatului. Doar Unul din ipostasurile Fiintei dumenzeiesti, s-a golit, s-a desertat de slava dumnezeirii (!!! Atentie!!! Nu de natura dumnezeiasca s-a golit, ci doar de stralucirea acestei naturi !!!)
Mai stii povestea lui Mark Twain, Print si cersetor, cand printul face schimb de vesminte cu cersetorul, pt. a umbla incognito prin lume, fara ca lumea sa stie ca e print?
Ideea e ca Una din Cele Trei Persoane ale Sf. Treimi, a coborat in mocirla lumii acesteia, cum altfel decat ca un Print incognito, smerit si imbracat in zdrente fara ca prin asta, sa fie cumva afectata/ stirbita/ rapita/pradata onoarea si reputatia Tatalui si a Sf. Duh. Si fara ca prin asta, Printul Universului sa nu mai fie Print in esenta Lui. Doar la infatisare, S-a aratat ca un om.
|
Lucrurile acestea le-am remarcat deja (vezi și postarea mea
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...9&postcount=32 pe care se pare că ai sărit-o), pe mine mă interesa punctual (repet pentru a 3-a oară):
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
În ce fel putea fi știrbită Dumnezeirea prin gândul lui Hristos de a fi egal cu Dumnezeu [Tatăl]?
|
Atenție! Nu e vorba de Întrupare, ci de gândul de a fi egal cu Dumnezeu. Pentru o mai bună înțelegere aș face și un desen, dar aș încălca porunca a II-a...