Maica Domnului,biblic vorbind,a experimentat si momente familiale extrem de dure.In Marcu 3:21 se spune: ,,Rudele lui Isus, cand au auzit cele ce se petreceau, au venit sa puna mana pe El. Caci ziceau: "Si-a iesit din minti." Este teribil sa ii vezi pe cei din neamul tau intorsi contra Fiului tau.Aici probabil ca a simtit inceputul la ceea ce i-a proorocit Simeon din Ierusalim: ,,Și prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi"(Luca 2:35).Ulterior acestui episod ,,Atunci au venit mama si fratii Lui si, stand afara, au trimis sa-L cheme."(Marcu 3:31).Probabil Maica a dorit sa reconcilieze cumva conflictul aparut,este o presupunere.Multimea sedea in jurul Lui, i-a spus Mantuitorlui ca: "Iata ca mama Ta si fratii Tai sunt afara si Te cauta." (Marcu 3:32). Insa Hristos a aratat ca nu legatura de sange conteaza in fata Lui ci implinirea cu fapta a voii Domnului,criteriul fiind simplu:
,,El a raspuns: "Cine este mama Mea si fratii Mei?" Apoi, aruncandu-Si privirile peste cei ce sedeau imprejurul Lui: "Iata", a zis El, "mama Mea si fratii Mei! Caci oricine face voia lui Dumnezeu, acela Imi este frate, sora si mama."
Frate si Mama ii sunt toti cei ce traiesc in voia Domnului,nu doar rudele naturale care,unele dintre ele,nota bene,l-au respins crunt in acel moment.Acest aspect este din nou accentuat de Mantuitor in Luca 11;27-28,unde,fara a micsora cu nimic meritele Maicii Sale,a spus:,,Așa este, dar fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc.".Se poate discuta in acest context si de episodul incredintarii Maicii la Cruce catre Ioan,ucenicul care,din punct de vedere spiritual,era ,,cel mai iubit".
Insa ramine indemnul cel mai important,din perspectiva mea,pe care Maica Domnului l-a adresat umanitatii,din punct de vedere biblic,cu privire la Fiul Sau: ,,Faceți orice vă va spune."(Ioan 2:5).Un indemn in deplina concordanta cu firea ei smerita, buna, iubitoare, cu dragostea ei de mama,dragoste de mama pe care chiar Cel de Sus o da ca si exemplu: ,,După cum mama își mângâie pe fiul ei și Eu vă voi mângâia pe voi" (Isaia 66:13).
Last edited by Scotland The Brave; 22.08.2011 at 21:19:37.
|