View Single Post
  #121  
Vechi 22.08.2011, 22:09:48
florin.oltean75's Avatar
florin.oltean75 florin.oltean75 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.933
Implicit

Care este esenta Legii?
Sa iubim…dar nu oricum.

Iubirea curata nu se obtine usor.

Noi mai degraba avem o iubire plangareata, o iubire sub care mustesc carteli, frici, necredinte, pofte de tot feluri. Ii spunem iubire …dar este departe de iubirea curata.

Iubirea curata este rodul virtutilor.

Cel fara virtuti chiar daca vrea sa miste sufletul spre iubire, nu o poate face pentru ca mintea adanca este legata inca de necuratii.

Reincarnarea este un model intelectual, prin care este inteleasa intr-un mod mai rational existenta, prin perspectiva legii cauza-efect.

Ca orice model are si minusuri, nu le specific aici, dar prevaleaza prin rationalitate.

De exemplu, in crestinism nu poti intelege unde este dreptatea divina in arderea lenta intr-un incubator a unor noi nascuti, fortati astfel sa simta dureri inimaginabile.

Unde este echitatea proportionalitatii dintre pacat si pedeapsa?
Crestinul spune perplex: “Este judecata Lui Dumnezeu, nu ne este noua de folos a o cunoaste.” Ramanem insa cu o problema de etica ramasa neclarificata in psihicul nostru profund.

Functia psihologica a modelului reincarnarii este aceea de a stimula angajarea in virtuti.

O explicatie incorecta a acestui model poate crea efectul opus, si anume acela de letargie spirituala si false asteptari…in “vieti viitoare”.

Este un topic complex care nu se transeaza intr-o singura postare.

Sunt, probabil multe interpretari ale reincarnarii, dar foarte putine care sa obtina efectul psihologic al orientarii spre virtute al inimii.

Virtutile pot fi concentrate in sase mari categorii: darnicia, disciplina morala, rabdarea, efortul, concentrarea si intelepciunea.

De exemplu:

Darnicia reprezinta cauza pentru bogatiile de care ne vom bucura in vietile viitoare.

Efectul disciplinei morale va fi o renastere in forme superioare existentiale (cel putin umana).

Sunt multe cazuri de animale care se bucura de conditii confortabile, dar si cazuri de oameni in saracie extrema.

Primul caz este rezultatul celor care au fost darnici dar le-au lipsit disciplina morala iar ceilalti sunt cei au practicat disciplina morala dar care nu au fost darnici.

Delectarea in fructele darniciei in forme de existenta superioare depinde intrinsec de practicarea disciplinei morale.


Din darnicia adusa la perfectiune (atunci cand este facuta cu motivatia dragostei) se naste un sfant, numit “Foarte Bucuros”. Este prima treapta a desavarsirii in sistemul mahayana.


Din disciplina morala adusa la perfectiune (facuta cu motivatia dragostei pentru toate fiintele) se naste un sfant numit “Imaculat”. Acesta este complet pur. Nici in vise nu mai poate gresi, pentru ca mintea sa este complet curatata de impuritati. Aceasta este a doua treapta a desavarsirii in sistemul mai sus specificat.

Din rabdarea adusa la perfectiune ( rabdare din dragoste) se naste un sfant numit “Luminos”. I se spune asa, pentru ca trupul lui incepe sa straluceasca ca un soare.

….

Pentru fiecare treapta sunt studii extinse care clarifica modul in care lucreaza virtutea si efectele specifice ale acestora.
Reply With Quote