Citat:
În prealabil postat de Sara I
vor cauta sa ne prinda cu cele ce "par bune"..."de-ale bisericii"..adica sa ne tinem de dogme, ritualuri, invataturi lumesti privitoare la credinta,despre care credem ca in sine ne mantuiesc...sa ne adormim constiinta ca suntem bine cu Dumnezeu ca am facut niste fapte exterioare...desi inimile noastre pot musti de ura, de hula, de invidie, de resentimente, de dispret si judecata fata de aproapele...de nepasare fata de Dumnezeu si ce doreste El cu adevarat de la noi...si de..(cea mai scarboasa...imitatie draceasca a Sfinteniei)..de autoneprihanire...de mandrie "duhovniceasca"...
|
E gresit daca te referi la "sa ne tinem de dogme" in sensul de dogmele sunt pentru farisei.
Fie fariseu sau nu dogmele sunt invataturile de credinta, baza. Apoi urmeaza pacatele noastre personale. Biserica e construita si are Cap pe Iisus, care a Adevarul.
De aceea inainte de prefacerea darurilor in Trupul si Sangele Mantuitorului in cadrul Sfintei Liturghii noi spunem dogmele pe scurt, care este Crezul.
Fariseismul tine de introducerea practicilor omenesti in invataturi. Astfel de exemplu sa tinem calendarul cum zic stilistii, sau sa mergem cu spatele cand iesim din biserica, sau sa mergem intr-un picior pana la biserica (aici e gluma).
De asemenea ecumenismul tine de fariseism, introducerea invataturilor lumesti in Biserica, a umanismului secular, schimband invataturile Bisericii cu cele lumesti, auzite pe la alte culte, la unii oameni, etc.
Fariseul ne mai este descris in Biblie ca unul care ii dipretuieste pe altii si se crede superior. De exemplu cata dragoste am eu fata de cel ce critica alte culte , cat de bine am inteles eu Biblia, nu ca cel ce spune de dogme sau da citate din sfinti. Si aceseta intra tot la fariseism.
Interesant e ca de obicei cei ce au conceptii ecumeniste ii judeca si catalogheaza ca farisei pe cei ce nu le impartasesc, cand de fapt toate elementele ce tin de fariseism se regasesc exact la ei.
Crestinismul este bazat pe revelatia facuta de Dumnezeu. Iisus i-a spus sf. Petru ca nu de la el a spus ca Isus este Fiul lui Dumnezeu, ci Sfantul Duh i-a dezvaluit asta.
Tot cel ce marturiseste adevarul cunoastem ca e in har si mai apropiat de Dumnezeu si are dragoste. Cel ce spune cele lumesti cunoastem ca s-a departat de Duhul Sfant, cum ne spune si Cuv. Paisie: ""Cu durere în suflet mărturisesc că, dintre toți filo-unioniștii (ecumenistii) pe care i-am cunoscut, nu am văzut pe nici unul să aibă nu miez, dar nici măcar coajă duhovnicească. Cu toate acestea, știu să vorbească despre dragoste și unire, deși ei înșiși nu sunt uniți cu Dumnezeu, fiindcă nu L-au iubit."
Asadar draga Sara sa luam aminte la cei ce spun adevarul, nu la cei ce propaga ideile lumesti pe care le regasim si la umanistii seculari "omul e masura tuturor lucrurilor". Pentru noi Dumnezeu e masura tuturor lucrurilor.