Citat:
În prealabil postat de mihailt
Sfintele Manastiri din Athos pomenesc pe PF Bartolomeu desi tin calendarul neindreptat.
Normal,calendarul iulian nu e problema de dogma.De unde s-a scos aceasta,de calendarul iulian ca e dogma?
Calendarul bisericesc e ceva diferit de calendarul iulian,calendarul bisericesc face legatura prin Sfintele Pasti si prin alte sarbatori cu anumite evenimente astronomice.
Pentru ca BO nu e biserica gnostica,si Universul e zidit tot de Preasfanta Treime,asa ca e normal sa legi Sfintele Pasti cu echinocthiul de primavara astronomic.
Calendarul iulian e un calendar omenesc,facut de niste ne-crestini,care nu prea au fost asa luminati de Duhul Sfant.
Cum ar putea atunci sa fie calendarul iulian dogma?
|
Sfinta Manastire Esphigmenou este in Athos si il pomeneste pe Ips Kallinikos.
Manastirile din Athos tin intr-adevar calendarul bisericesc, dar Manastirea Vatopedu a umblat dupa Stilul Nou intre 1924 si 1971.
Calendarul Bisericesc este dogma pentru ca asa au lasat Sfintii Parinti. Vezi sigilionul de 1583, punctul VII:
Orișicine nu ar urma hotărârile Bisericii statuate în cele Șapte Soboare Ecumenice și Sfintele Paști socotite pentru a le urma, ci vrea să urmeze noua invenție a pascaliei și a noului calendar al astronomilor atei papiști, și vor să răstălmăcească și să distrugă dogmele și tradiția Bisericii care noi le-am moștenit de la Sfinții Părinți, anatema unora ca aceștia și să fie îndepărtați de Biserică și de împărtășirea credinței.
Dupa cum observi, a schimba calendarul inseamna a "rastalmaci si distruge dogmele si traditia Bisericii", deci este de ne-schimbat, adica dogma, chiar daca nu este explicit definit asa.
Canonul 7 din Pidalion afirma si el (ceea ce Sfinta ta BO a Finlandei nu pare sa fii auzit):
Dacă vreun Episcop, ori Presbiter, ori Diacon, sfânta zi a Paștilor mai-nainte de primăvăreasca Isimerie cu Iudeii o va săvârși, să se caterisească.
Si cine au fost atunci luminati de Duhul Sfint daca nu Parintii Bisericii Ortodoxe: Papa si masonii Metaxakis, Papadopoulis si Cristea?
Toate astea ti le-am mai spus in repetate rinduri. Facind pe prostul nu cred ca iti rezolvi problema.
Vrei sa ai ultimul cuvint? Esti liber sa il ai...