Citat:
În prealabil postat de mihai07
Se pare ca nu intelegeti problema, sau a faceti ca nu o intelegeti.
Unirea ipostatica s-a facut prin perihoreza , prin intrepatrunderea reciproca a celor doua firi intr-o singura persoana. Firea omeneasca este intreaga, cu toate insusirile ei, in Hristos. Firea dumnezeiasca de asemenea. Fiul lui Dumnezeu, Logosul Divin, S-a salasluit propriu-zis in pantecele Mariei.
Hristos, in pantecele maici sale, era Dumnezeu adevarat si om adevarat sau era decat un om simplu?
deci inca odata, domnii adventisti ne-ati demonstrat ca sunteti urmasi ai lui Nestorie
|
Draga Mihai, iti doresc succes in acest dialog al surzilor, daca cumva inca
n-ai ajuns la concluzia ca un asemenea demers e sortit esecului.
Daca te incumeti cumva sa le explici adventistilor ca neintelegerea si confuzia lor vine din faptul ca nu sesizeza nici o
diferenta intre fire si
persoana, ca nu vor sa inteleaga ca
Maica Domnului nu a nascut firea dumnezeiasca, ci a nascut o persoana care avea din vesnicie aceasta fire, careia i-a dat prin nastere inca o fire pe care n-o avea, eu, una iti doresc spor la treaba.
Nu stiu de ce presimt, ca o astfel de discutie e echivalenta cu utopia de a indesa o minge intr-o sticla iar intr-un tarziu iti vei spune amarat si trist Diem perdidi.
Dar, pt. asta poti sa incerci. Din experiente absurde poti afla multe despre propriile limite.
Cu precizarea- vezi sa nu-l iei prea tare pe Grassu, cu terminologia gen perihoreza, enipostaziere, unire ipostatica, ipostasuri si altele, ca e prea mult in general pt. toti.
Am incercat si eu sa-i atrag atentia ca pronumele reflexiv “sine” nu are cum sa fie tot una cu “substantivul chip”, in Filipeni, dar m-am lasat pagubasa. Am incercat sa-i zic ca “a se lepada pe sine” nu e tot una cu “a se lepada de firea dumnezeiasca”.
Ca Dumnezeu nu s-a lepadat de firea dumnezeiasca cand S-a intrupat, ci doar de stralucirea acesti firi. Ca Dumnezeu nu se poate lepada pe sine de ceea ce e El in esenta Lui, in natura Lui.
Ca a sustine ca Dumnezeu s-a golit de firea, natura, esenta Lui dumnezeiasca duce fatalmente la concluzia ca S-ar fi auto-desfiintat sau auto-mutilat si din Sf. Treime, ar fi ramas doar Sf. Doime (Tatal si Duhul Sfant), daca Fiul ar fi iesit din natura lui divina, ceea ce e ineptia ineptiilor.
Din tot ce a facut Hristos reiese limpede ca nu la firea divina a renuntat, ci doar la slava si stralucirea acestei firi. Daca ar fi renuntat la firea divina, n-ar fi avut puterea de a face minuni si de a invia.
Cu durere si cu dragoste si cu neputinta. Hristos Domnul sa ne goleasca pe fiecare de toate aberatiile!