View Single Post
Vechi 24.08.2011, 05:07:13
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de grasu77 Vezi mesajul
Versetele postate de mine arata ca Domnul Iisus Hristos, desi avea chip (morphe) de Dumnezeu (Filipeni 2:6), a ales sa aiba chip (morphen) de rob (Filipeni 2:7). Ca sa dezbracat sau s-a golit (expresie folosita de varianta ortodoxa), are mai putin importanta. Alege tu ce termen iti convine.

Important: termenul "morphe / morphen", folosit in originalul grecesc, inseman identificarea cu personajul. Adica, Domnul Iisus Hristos desi este Dumnezeu Adevarat, a hotarat sa devina om/rob cu acte in regula.

P.S. Astept un raspuns clar la o intrebare clara: tu crezi ca Dumnezeu poate fi nascut de o femeie? Poate reusesti sa dai un raspuns limpede, fara "perihoze" sau alte emanatii teologice.

Nu stiu ce ai vrut sa semnalezi prin distinctia morphe/morphen, dar te asigur ca e vorba de una si aceeasi parte de vorbire flexibila, care isi modifica forma in functie de cazul gramatical (nominativ/acuzativ) dar sensul de baza e acelasi.

Semantic, termenul morphḗ inseamna chip, forma al carei continut cuprinde substanta, esenta, in asa fel incat forma exterioara e in deplina armonie cu esenta, fondul interior.

In Filipeni, tocmai la asta se refera termenul morfe, adica, Hristos este Dumnezeu si ramane in esenta, in fondul lui Dumnezeu, chiar daca si-a luat si fire de om. El a renuntat doar la a-si arata stralucirea, insa puterea cu care facea minuni si cu care a inviat, le avea in sine, in esenta Lui dumnezeiasca.

Tu ce crezi ca a nascut Fecioara Maria? firea dumnezeiasca sau o persoana dumnezeiasca?
Sau cum ai numi tu procesul prin care Fecioara Maria a adus pe lumea asta cazuta si supusa limitarilor o Persoana divina care preexista din vesnicie?

Vezi ca i-am scris lui Tricesimus un raspuns pe larg. Daca vrei sa citesti. Dar nu-i obligatoriu. Mi-ai zis oricum ca nu te mai "obosesti" sa imi citesti postarile.

Last edited by delia31; 24.08.2011 at 05:10:31.
Reply With Quote