Citat:
În prealabil postat de Adriana3
Bine-nteles ca trebuie sa le marturisesti, dar cui? Pentru ca multa vreme marturisirea s-a facut lui Dumnezeu, acel examen de constiinta cerut de Ap. Pavel si care apare si in scrierile Sf. Ioan Gura de Aur. Cei care trebuiau sa-si marturiseasca pacatele public erau cei care urmau sa se boteze si bolnavii. Si oricum comunitatea crestina nu era omogena ca sa se poata generaliza. Ideea este ca oamenii se mantuiau indiferent de forma de Spovedanie practicata pentru ca in toate conteaza scopul: sa-si imbunatateasca omul viata lasandu-se de pacate.
|
S-ar putea sa nu fii inteles, eu nu am vazut pana acum scris ca era nevoie doar de examen de constiinta. Probabil e vorba de pregatirea de dinaintea spovedaniei, si azi se face inainte o pregatire, credinciosul citeste acasa niste rugaciuni speciale, isi aminteste pacatele si isi face un examen de constiinta. In Biblie am vazut doar sa-si marturiseasca pacatele, unii altora sau in alte cazuri.
Dar e adevarat ca de exemplu sfintii care erau pustnici nu se spovedeau prea des, pentru ca ei vorbeau direct cu Dumnezeu. La fel si crestinii din primele secole erau mult mai aproape de sfintenie decat noi, de aceea au si fost multi sfinti si multe minuni. Noi nu n eputem compara nici macar cu cei mai putin sporiti dintre crestinii de atunci.