Citat:
În prealabil postat de catalin2
S-ar putea sa nu fii inteles, eu nu am vazut pana acum scris ca era nevoie doar de examen de constiinta. Probabil e vorba de pregatirea de dinaintea spovedaniei, si azi se face inainte o pregatire, credinciosul citeste acasa niste rugaciuni speciale, isi aminteste pacatele si isi face un examen de constiinta. In Biblie am vazut doar sa-si marturiseasca pacatele, unii altora sau in alte cazuri.
Dar e adevarat ca de exemplu sfintii care erau pustnici nu se spovedeau prea des, pentru ca ei vorbeau direct cu Dumnezeu. La fel si crestinii din primele secole erau mult mai aproape de sfintenie decat noi, de aceea au si fost multi sfinti si multe minuni. Noi nu n eputem compara nici macar cu cei mai putin sporiti dintre crestinii de atunci.
|
Ok, inseamna ca nu ai fost la discutie de la inceput. Este vorba de capitolul 11 din 1 Corinteni, incepand cu versetul 17. Acolo arata cum se desfasura Cina Domnului care fusese instituita initial sub forma de Agape unde se lua si Euharistia, iar in acest pasaj, Ap. Pavel cere renuntarea la Agape si celebrarea doar a Euharistiei din cauza ca oamenii, mancand fiecare ale sale, unii se ghiftuiau si se imbatau in timp ce altii erau facuti de rusine pentru ca nu aveau ce manca si infometau. Ca atare le spune sa manance la casele lor iar in adunare sa celebreze doar Euharistia si in acest context le spune sa isi faca un examen de constiinta inainte de a lua Euharistia.