Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia
Da, ortodocsi precum haidamacii lui Hmelnitki si altii au ucis catolici, inclusiv mireni, monahi si monahii, atat romano-catolici, cat si uniati. Cu cruzime, si da, s-a devastat, incendiat si violat si atunci. Sfantul Iosafat e cel mai cunoscut dintr martirii Uniei. Ortodocsi instigati de agitatorul bosniac visarion sarai au alungat, uneori in violenta, si cu incendierile si maltratarile "de rigoare", preoti si credinciosi greco-catolici. Da, in anii '40 ai secolului trecut, pretinsi catolici, aka ustasii, au macelarit sarbi ortodocsi cu miile, cu familii cu tot. Probabil credeau, in mintile lor fanatizate, ale barbarei rase sclavine care a substituit pe blanzii iliri, ca asa fac un bine, eliminand fizic pe schismaticii aia (si sarbii, si croatii, erau si inca sunt, niste monumente de fanatism etnic si religios).
|
Asta e din seria ne ridicam impotriva subiectivismului, dar numai cel impotriva BC, cel catolic e chiar recomandat.
Nu ati observat la celalalt topic in care s-a scris cate ceva despre istoria BOR ca ceea ce stiti sau stiu unii greco-catolici e eronat si de multe ori e chiar invers? Pentru ca informatiile le luati din surse anti-ortodoxe evident partinitoare, in general greco-catolice.
In cazul cuviosului Visarion Sarai unde ati citit dvs. ca erau maltratati preoti si credinciosi greco-catolici? Cand scrie clar, ca din cauza ca au ascultat cuvintele lui si nu mai mergeau la bisericile uniate erau persecutati preoti si credinciosi ortodocsi. Despre viata sfantului:
http://www.crestinortodox.ro/sarbato...rai-73035.html
Chiar sfantul a fost intemnitat si a murit probabil intr-o inchisoare pentru ca propovaduia dreapta credinta, doar pentru asta. Si numele sau de mirean era Nicolae, se pare ca era un roman din Bosnia, un vlah.
Nici chiar in timpul altui sfant, Sofronie, nu a fost vreo varsare de sange sau persecutie, pana acum nu am mai auzit de o revolta in care nu s-a facut vreo varsare de sange sau ranire. In schib poate ati auzit ca in Transilvania ii praznuim pe cei ce au fost prigoniti pentru ca au facut memorii sau s-au opus uniatiei, avem sarabtoarea lor cu rosu in calendar.
Despre revolta din Ucraina nu stiu prea multe, din ce imi amintesc am mai scris despre ea pe forum, nu mai stau sa caut. Nu stiu daca era o revolta impotriva stapanirii poloneze, ca pe sursele dvs. nu ma pot baza. Oricum, ortodocsii ucrainieni ar fi trebuit sa accepte linistiti sa fie catolicizati dupa ce Polonia catolcia a ajuns la conducerea acelei regiuni. Nici ai nostrii nu au acceptat, dar nu au facut si varsare de sange.
In timp ce spuneti ca ortodocsii au facut niste lucruri unele imaginare, in schimb la ce au facut catolicii in Croatia e vorba doar de pretinsi catolici. Printre acestia au fost preoti, calugari catolici si chiar episcopi (ultimii au contribuit la convertirea ortodocsilor la catolicism).
Conducatorul Croatiei a devenit un fanatic croat acuzat de crima in Franta pentru ca asasinase pe un conducator sarb. Acesta a fost primit in cateva randuri chiar de papa, iar conducatorii ustasi se pare ca au fost ajutati de oameni din Vatican sa fuga in alte tari, de obicei America de Sud.
E adevarat ca rusii comunisti de exemplu au facut o gramada de crime, dar acestia nu aveau vreo treaba cu religia sau ortodoxia, ba chiar au prigonit si BO Rusa.