View Single Post
Vechi 24.08.2011, 13:18:02
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ai2 Vezi mesajul
Atunci fa-mi un desen!
Chiar in link-ul tau se vede ca luna se misca de la vest la est si tu spui altceva.
Uite, i-am gasit intrebarea:
Va rog sa va ganditi la umbra unui copac reflectata pe o masina in miscare; desi umbra sta pe loc, viteza de fuga a umbrei pe suprafata masinii este data de viteza cu care masina trece prin umbra, iar miscarea umbrei este in sensul invers de miscare a masinii.
Problema e următoarea: în acest caz umbra eclipsei ar trebui să se deplaseze de la est la vest ! Dar în realitate, așa cum arată simulatorul (fig. dreapta sus), ea se deplasează de la vest la est ! Deci un caz cu totul imposibil, care anulează empiric modelul helio/acentric !

El spune ca Luna conform acelui simulator se deplaseaza de la vest spre est, deci stanga –dreapta, ceea ce e corect. Directia privirii observatorului (simulatorului) am facut-o cu sageata albastra. Directia de deplasare a lunii e cu rosu. Eu daca ma uit de pe Pamant (adica observatorul e in oglinda)spre planul pe care se proiecteaza umbra lunii, vad invers de la dreapta la stanga, deci percep umbra de la est la vest, asa cum vad ca se reflecta umbra copacului pe masina. Q.e.d traiasca paint-ul :)
Attached Images
File Type: jpg desen.jpg (11,0 KB, 3 views)

Last edited by ioanna; 24.08.2011 at 13:35:58.