Citat:
În prealabil postat de stefan florin
Draga mea, termenul elders nu insemna batran ci mai mare.Te-ai intrebat vreodata de ce Iacob nu recomanda medici pentru cei bolnavi ci rugaciunile prezbiterilor? Iar deaca te uiti in Dex ai sa gasesti ca prezbiter insemna sacerdot pe langa termenul preot, in primul secol crestin. Nu o spun eu ci DEX-ul.
Sa o luam in timpul nostru.Eu daca ma imbolnavesc chem primarul, viceprimarul si tot Consiliul Local (conducatori ai comunitatii, inclusiv si ai bisericii pentru ca si biserica apartine comunitatii) ca se roage pentru mine? Ti se pare normal una ca asta? De ce era nevoie sa se numesca prezbiteri, asa cum se spune in Fapte Apostolilor, daca toti suntem prezbiteri? Doamne ajuta!
|
Domnule Stefan,
In primul rand mai aveti de lucrat la engleza dvs. Elder desemneaza o persoana care este mai in varsta, iar cand termenul se refera la o comunitate sau la un trib, termenul ii desemneaza exact pe batrani, ca atare traducerea lui Elders in franceza sau italiana de exemplu, in acest context de comunitate/trib se face exact cu "les anciens" si "gli anziani", adica batranii in romaneste.
In ceea ce priveste bolnavii, iarasi faceti confuzii si comparatii nepotrivite pentru ca primii crestini erau convinsi ca cei care se imbolnavesc sunt cei care au continuat sa pacatuiasca si sa ia Euharistia cu nevrednicie (vezi acelasi cap. 11 din 1 Corinteni), ca atare abaterile erau considerate grave si deci necesita interventia batranilor si episcopilor, bolnavii trebuiau sa se spovedeasca si vindecarea se facea prin rugaciuni. Observati ca deja acestia nu mai au puterea Sf. Petru la care chiar si numai umbra care trecea peste bolnavi ii vindeca. Normal ca batranii si episcopii aveau puteri sacramentale pentru ca toata comunitatea le avea. Puterea insa era direct proportionala cu credinta, dupa cum o arata Ap. Pavel, ori modul in care se alegeau batranii era exact masura credintei si conduitei lor. De aceea, cum se considera ca era mai mare credinta lor, ca de asta au fost alesi, se considera deci ca si puterea lor de rugaciune era mai mare. Insa de aici si pana a ajunge sa se detina monopolul si inca de persoane care nu mai sunt alese pe baza credintei si conduitei lor, este cale lunga.