View Single Post
Vechi 25.08.2011, 10:48:25
Pr. Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul

Eu cred că de asta îi zice "forum": adică un loc în care vin oameni să-și dea cu părerea. Că dacă era să fie primite numai răspunsuri date de magiștri, îi zicea "academie" sau altfel.
Iata ca este pentru a doua oara cand mi se atrage atentia ca asa este pe forum, mai... altfel decat in realitate! Inteleg si eu diferenta dintre pastoratia, sau macar sfatuirea "nevinovata", din realitate si cea de pe forum. Totusi am inteles, observand si potentialul benefic duhovniceste, ca forumul este ceea ce utilizatorii sai creaza. Daca pui bun-simt, va fi un forum de bun-simt, daca pui si competenta teologica, va fi si competent, daca pui si blandete, va fi si placut la "atingere"! Nu conteaza care este asezarea religioasa a celui ce posteaza. Pe ideea ca forumul este (obligatoriu) un loc in care trebuie sa umbli doar cu "masca de gaze pe figura", un fel de pamant al nimanui, unde domneste haosul "datului cu parerea" necenzurat, eu sunt tentat sa spun... pas! Iar asta nu pentru ca nu gasesc aici personalitati teologice de nivelul parintelui D. Staniloae, cu care sa "ma conversez" spre stiinta... "gloatelor", ci numai pentru ca in denumirea acestui spatiu am gasit scris, pe langa "Forum" si cuvantul "Ortodox". Eu ca cinstitor al valorilor ortodoxiei (macar teoretic!), am considerat la inscrierea mea aici ca voi gasi un spatiu autentic ortodox. Acum mi se atrage atentia ca am asteptari prea mari! As sugera administratorului acestui forum sa clarifice identitatea forumului, altfel ma vad nevoit sa-i atrag atentia ca se face vinovat de inselaciune, folosind o eticheta si permitand ca ceea ce reprezinta continutul sa fie alterat constant. Spre ajutor as putea sa propun ceva ce poate produce mai putina confuzie: "Forum Crestin", sau "Forum Religios", ori poate... "Forum pentru... discutii teologice"!

Citat:
Un alt lucru care trebuie observat: are și laicitatea avantajele ei. Ca preot, ești legat să nu dai alte răspunsuri decât cele "oficiale" ca să zic așa: nu poți transmite decât ce ai primit și nu mai mult, nici altceva decât ai primit. Când un preot răspunde, omul înțelege că Biserica a dat acel răspuns. Ca laic, însă, ai o libertate mai mare, pe care preotul nu o are în a transmite păreri personale.
Stiu si am acceptat aceasta "raspundere" atata vreme cat nu m-am prezentat cu vreun pseudonim. Totusi nu as fi asa sigur ca la adapostul "laicitatii" poti sa-ti dai cu parerea oricum si oricand, decat daca renunti la multe din principiile de baza ale unui om vertical si dornic de mantuire.

Citat:
În sfârșit, mai merită subliniat că, între învățătura catolică și cea ortodoxă sunt, poate, 99 % asemănări și 1 % deosebiri. Mai ziditor lucru ar fi pentru mine (și poate și pentru alții) să îmi spuneți unde anume am greșit în răspunsurile mele și de ce anume, decât obiecția de fond că nu se cuvine ca un catolic să dea răspunsuri.

În Cristos, Domnul nostru,
M.D.
Si de ar fi 0,1 la suta deosebiri, dragul meu om credincios, nu se mai poate pune semnul egal! Mai ziditor lucru pentru fratia ta (si poate si pentru altii) ar fi daca ai cauta sa intelegi de ce este acel procent de deosebire! Obiectia ramane pe fond, fiindca acolo se realizeaza "contactul" concret intre tine si mine. Cu parere de rau - Domnul imi este martor! - spun aceasta!

Multumesc Domnului pentru ingaduinta ce ai aratat fata de neatentia si rautatea mea!
Domnul sa te ocroteasca!
Reply With Quote