View Single Post
  #742  
Vechi 26.08.2011, 12:17:56
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 9.706
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave Vezi mesajul
Am observat,nu o singura data,ca dvs criticati doctrina predestinarii.Este dreptul dvs sau al bisericii din care faceti parte.Insa corect ar fi sa o faceti criticand punctual si exact aceasta doctrina in care credem noi.Din ce ati scris pana acum pentru mine,ca si calvinist,este clar ca nu stiti la ce se refera aceasta doctrina si mi mult,o prezentati trunchiat si asa cum va convine.Prin urmare va solicit sa o analizati in intregime,punctual, cu critici pe fiecare aspect invocat de noi.
O sa punctez foarte pe scurt un aspect, in privinta lui Alexandru nu stiu daca va putea continua dialogul cu tine, acum putin timp a spus ca va scrie doar mesajele, fara sa mai intre in dialog din lipsa de timp. Dar totul e posibil. :)
Am mai observat ca unii neoprotestanti spun ca si ei au toate Tainele, dar problema e diferenta intre ce inteleg ei si ce intelegem noi. De exemplu calvinii pot spune ca si ei au Impartasania (una din cele doua taine ramase la ei), dar ei nu spun ca se transforma in Trupul si Sangele Mantuitorului, desi pentru noi asta e important, nu denumirea.
Tu (sau dvs. daca preferi) spui ca noi nu intelegem predestinarea cum e la calvini, dar peste tot unde am citit despre calvinism asta scrie. Uite, ca sa dau de exemplu doar wikipedia (bineinteles, nu e o forma ideala de informare) http://ro.wikipedia.org/wiki/Jean_Calvin
" Calvin crede într-o predestinare absolută a aleșilor și celor condamnați la "judecata din urmă", respingând astfel complet liberul arbitru."
"Calvin credea în ideea predestinării (mântuirea sau damnarea unui individ este hotărâtă de Dumnezeu de la bun început)."

Nu stiu, poate vei sa spui ca intre timp bisericile calvine si-au mai nuantat doctrina in aceasta privinta, dar si daca un castravete are doar 40% apa in loc de 60% tot castravete e. Recunosc, nu sunt suficient de informat cu privire la dogma calvinismului, pentru ca de obicei protestantii nu practica prozelitismul si nu am avut contact prea mult cu ei pana acum. Iar daca te lasa in pace ce as putea avea de obiectat? O sa revin daca ma informez mai amanuntit.
Reply With Quote