View Single Post
Vechi 26.08.2011, 19:46:50
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Ma doare capul de la diefizitism, miafizitism, monotelitism :) Probabil la nivelul credinciosului ortodox roman, egiptean sau sirian, lucrurile sunt mai simple decat la nivel dogmatic, pentru ca totul se rezuma la Iisus =om si Dumnezeu. Nu cred ca cel care a scris articolul are idei ecumeniste, pur si simplu a prezentat biserica din perspectiva omului "de rand" care intra in contact cu bisericile vechi-orientale. Articolul lor le era adresat, nu teologilor.Si eu am ramas placut surprinsa cand am pasit intr-o biserica copta , am avut senzatia ca sunt 'acasa'; ai o usoara satisfactie interioara cand descoperi intr-un "colt' uitat al lumii elemente familiare si dragi tie: iconostasul din lemn, icoana din fata soleei, icoana de la intrare etc. ... respiri ortodoxie.
Cum spuneam, sfintilor nu li s-au parut deloc neimportante aceste erori, si vorbesc de toti sfintii si de Biserica. Iar atunci dupa Calcedon ei au ales sa se desparta de Biserica, mai bine decat sa accepte invatatura corecta. Iar acum tot ei nu doresc sa accepte invatatura ortodoxa, nu vor sa-si schimbe inavatura si mai bine aleg sa ramana despartiti.
Daca doar ata e important Iisus= om si Dumnezeu inseamna ca toate cultele crestine (in afara de martori, mormoni si unitarieni) sunt la fel ca noi.
Dar eu pe langa datele teoretice am dat si o intamplare si mai multe, adica si dovezile. Nu ai citit ca Dumnezeu nu accepta pe cei ce au aceste invataturi? In Limonariu sunt mult mai multe, pentru ca e scris in perioada primului mileniu. Din acest punct de vedere greco-catolicii sunt si mai asemanatori cu noi, au acelasi rit si aceeasi slujba, numai ca ei sunt de fapt catolici.
Reply With Quote