View Single Post
Vechi 27.08.2011, 16:15:06
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
La prima vedere viziunea lui Calvin pare fatalista. Nu pot sa accept predestinarea in sensul ca Dumnezeu a hotarat din vesnicie pe unii oameni la mantuire, iar pe altii la pierire, caci n-ar mai fi Dumnezeu, ci un „monstru” omnipotent, care se joaca cu umanitatea, alegand in mod arbitrar destinul omului. Cred ca destinul nu e legat de norocul de a fi ales de catre Fiinta Divina pentru a fi mantuit, ci de alegerea ta de a fi mantuit, nu e un lucru pe care-l astepti, ci un lucru care trebuie realizat. Dumnezeu cunoaste conditia peccabila a omului, dar pe de alta parte harul a fost daruit din marea iubire a lui Dumnezeu , insa pentru fiecare om in parte el trebuie dobandit. Planul divin e unul redemptor(rascumparator,mantuitor), caci de aceea l-a trimis pe Fiul Sau si de aceea Aceasta se va intoarce. Eu astept concluziile lui Scotland the Brave pentru a "face lumina" :)

Tema predestinarii apare in religia islamica, fiecare om are o „carte a vietii” scrisa de Allah pentru ca El a stiut cum se va comporta omul, insa nu e folosita de acesta impotriva omului. Omul are o carte scrisa inca de la nastere, insa si o carte scrisa la maturitate, pe baza celor infaptuite de el in timpul vietii. Aceasta carte va fi folosita in Ziua Judecatii,deci o carte care contine „calificativele omului”, calificative pe care profesorul (Allah) le-a pus dinainte in cartea vietii, pentru ca el a stiut din eternitate daca elevul va trece sau nu testul vietii, inca dinainte de a-l da. La fel si la musulmani, planul divin e unul rascumparator, caci de aceea a trimis Allah Coranul si de aceea Iisus se va intoarce (si ei cred in a 2-a venire a "profetului" Iisus), pentru mantuirea noastra.

Asa cum zici, hai sa nu mai facem supozitii si sa asteptam si ce-o sa ne zica Scot despre conceptia lui Calvin.
Pana incepe partida, ne mai conversam despre una-alta in tribuna spectatorilor. Multumesc ca ne-ai dat un hint despre cum e la islamici.

Referitor la aspectul cu cartea vietii fiecaruia, amintit de tine, vreau sa semnalez si eu o conexiune intre predestinare si un fenomen lingvistic, foarte complex si foarte interesant.

De data asta la evrei, nu la islamici. I l-am zis si lui Scotianul mai demult
intr-un alt context si il scriu si aici.
In traditia mistica ebraica exista anumite tehnici interpretative asupra textului sacru-Tora, numite generic Cabala.

Ce faceau interpretii mistici ai Torei? Prin tehnicile lor mistico-lingvistice (notariqon, gematrya și temurah) au dat la o parte straturile de la suprafata ale cuvintelor si literelor, cautand dedesubtul lor, in ideea ca dincolo de cuvintele scrise in limba umana a Torei, se afla de fapt acele cuvinte neapartinand omului. Acele cuvinte ale Torei eterne ne-exprimabila lingvistic, preexistenta creatiei.

Acele cuvinte, in acea limba neumana fusesera incredintate de Dumnezeu ingerilor inainte de facerea lumii.
Ceea ce a reusit sa capteze Moise in Pentateuh, in limbaj uman e doar partea de la suprafata a adevarului despre facerea lumii si a omului, care e infinit mai profund si mai complex, doar ca limbajul uman nu-l poate echivala decat cu o vaga aproximatie.

Conform interpretarilor mistice, in momentul creatiei, Tora e in inaintea lui Dumnezeu sub forma unor litere inca neunite in cuvinte, scrise cu foc negru pe foc alb.

Daca n-ar fi fost pacatul lui Adam, literele s-ar fi unit pentru a forma o alta istorie a lumii si a fiecarui ins in parte.

De aceea sulul Torei nu contine nici o vocala, nici o punctuatie si nici un accent, intrucat la inceput Tora forma un camp de litere care puteau fi ordonate in mai multe variante.

Dupa venirea lui Mesia, Dumnezeu va sterge actuala combinatie de litere si ne va invata sa citim textul actual potrivit unei alte dispuneri.

Ideea e ca Scriptura are mai multe straturi de adancime si am face bine sa nu ne oprim doar la stratul de la suprafata, ci sa vedem ce au descoperit in adancuri cei ce au dat mreaja mai la adanc.

Cam asta ne tot spun in ortodoxie sfintii talcuitori al Scripturii: sa nu ne inchipuim ca putem inghesui in mintea noastra ticsita de patimi, intelesurile de taina ale cuvintelor Cuvantului.
Asta am zis-o mai mult pt. sectarii atotstiutori si atotsuficienti, care refuza orice talcuire a sfintilor si care il tin captiv pe Dumnezeu in niste cuvinte umane limitate, incapabile sa dezvaluie taina in toata splendoarea ei.
Reply With Quote