View Single Post
Vechi 27.08.2011, 23:16:05
cz4000 cz4000 is offline
Banned

Data înregistrării: 21.01.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cumintica Vezi mesajul
Am si eu o intrebare. Am cunoscut pe un site crestin ortodox de matrimoniale un baiat care a trecut la stilul vechi. Nu ne-am intalnit, am mai vorbit o perioada la telefon, pe mail. El e din alta localitate, nu ne-am intalnit, nici nu mai tinem legatura. El punea deja conditii in caz ca am fi impreuna ca el nu ar mai trece la stilul nou, ca eu ar fi cea care as trece la stilul vechi. Mi s-a parut ciudat cand mi-a zis ca nu participa la Sfanta Liturghie duminica si sarbatorile ca nu are in preajma biserica pe stil vechi, am inteles ca si cu familia nu se intelege in privinta asta. Mi-a mai zis ca noi ortodocsii ( adica pe stilul nou) nu mai credem in Crez, din moment ce avem rugaciuni comune cu catolicii si protestantii. Probabil se referea la acele saptamani ecumenice de rugaciune, cum s-or numi ele. Ce parere aveti?
Nu cred ca ai postat intrebarea in locul potrivit. S-au mai discutat asemenea chestiuni in threadul legat de nunta.

Totusi, ca sa nu divagam mai mult, iti spun ca pozitia acelui tinar a fost corecta:

1. Din punct de vedere al Bisericii, Stilul Nou nu este ortodox. Conform Sfintelor Canoane, mirii trebuie sa apartina Bisericii (care este Una, Sfinta, Apostoleasca si Soborniceasca), altfel casatoria nu este oficiata.

2. Nu participa la "liturghiile" voastre pentru ca, tot in conformitate cu Sfintele Canoane, ii este interzis sa se roage cu ereticii sau sa recunoasca ca preoti "preotii" ereticilor. Ca sta acasa si se roaga pentru ca nu are acces la o biserica adevarata, bine face! Sf. Tihon, de exemplu, ultimul Patriarh Rus de dinainte de bolsevism le-a cerut mirenilor sa-si boteze, cunune si ingroape copiii singuri decit sa intre in "bisericile" cazute in ereziile serghianismului si ecumenismului.