Citat:
În prealabil postat de ioanna
Adriana, nu exista nastere din apa si o nastere din duh, ci e nasterea din apa si din duh, nu poti desparti apa de duh, exista o unitate organica intre cele doua momente ale procesului nasterii omului la viata cea adevarata in Hristos. Iisus , prin Botezul propriu, a unit Duhul din El in mod actual cu apa, ca sustinator al vietii, de asta data al vietii nesupuse mortii, intrucat e deplin unit cu Duhul. Iisus s-a scufundat in natura omeneasca si prin ea in apa, pentru ca noi, scufundandu-ne in apa, sa ne scufundam in viata Lui dumnezeiasca, in Duhul Lui cel Sfant. Prin scufundare ti se curata chipul de intinaciunea pacatului originar, iar apoi , curat fiind, te intaresti prin Duh Sfant, deci prin mirungere se actualizeaza harul botezului.(parca ti-am trimis un fisier cu mirungerea)
|
Pai tocmai Ioana ca in pasajul cu Filip, oamenii erau Botezati cu apa si totusi nu aveau Duh Sfant, in timp ce tu zici ca nu poti desparti apa de duh. Tocmai Biblia te contrazice. Si tocmai ca exista pasaje clare in Biblie in care se arata ca nasterea a doua este cea din Duh Sfant fara de care nu intram in Imparatie. Botezul cu apa tocmai ca este cel al lui Ioan care se facea pentru iertarea pacatelor. Iisus, prin Botezul Lui in apa, El cel fara de pacat, tocmai ca si-a luat asupra Lui pacatele noastre. Iar Duhul Sfant era cu El asa cum s-a vazut la Botez, pentru ca Duhul Sfant a dat marturie ca era Fiul mult iubit al Tatalui. Acest Duh Sfant ni l-a trimis si noua si tocmai ca Biblia prezinta primirea Duhului Sfant si inaintea- si dupa Botezul cu apa.
Ceea ce mi-ai dat despre Mirungere am citit si tocmai ca nu m-a convins deloc pentru ca in primul rand omitea semnificatia mirungerii la evrei, aceea de a-l sfinti pe preot si toate lucrurile lui. Si apoi, tot termenul de "ungere" era folosit pentru consacrarea Regilor. De aceea toti botezatii unsi cu mir sunt rege si preot. Ca atare "punerea mainilor" este mirungere doar in conditiile in care se respecta aceste semnificatii. Punerea mainilor nu se putea delega, nu putea ca un om sa slujeasca punerea mainilor si altul sa o distribuie, ca atare ideea ca mirul slujit de unii (episcopi) si administrat de altii (preoti) nu are cum sa echivaleze punerea mainilor. Este ca si cum ai afirma ca Duhul Sfant se afla inchis in Mir ceea ce este imposibil, singurul lacas al Duhului Sfant sunt credinciosii care au primit Botezul cu Duhul Sfant.
Apoi, in Biblie se vorbeste de ungerea bolnavilor, tu stii de unde provine aceeasta idee de a unge bolnavii? Eu am intalnit-o pastrata ca atare la batranii de la tara care ungeau cu "untdelemn" parti din corp pentru a se vindeca. Eram prea mica sa o intreb pe bunica daca era vorba de Mir sau de orice ulei, dar cert este ca miruirea in BO se face si in afara Botezului, eu am primit-o de nenumarate ori pe frunte si dosul mainilor fara nici o explicatie. Sa nu-mi spui ca de fiecare data primeam Duh Sfant prin acel mir!!
Si apropos de botezul cu apa spre iertarea pacatelor infiintat de Ioan Botezatorul. Stii de ce in India toata lumea se spala ritualic in Gange? Tocmai spre iertarea pacatelor!
Botezul cu Duhul Sfant devine inseparabil de cel cu apa atunci cand Botezul cu apa spre iertarea pacatelor se interpreteaza in duh si nu in ritual, si anume Botezul lacrimilor. Primirea Duhului Sfant il face pe om sa isi planga pacatele.