Citat:
În prealabil postat de Scotland The Brave
Delia,inca mai ma aflu pe acest forum intr-un singur scop:aceea discutie cu domnul doctor.Daca va mai avea loc.Subiect:analiza celor 5 puncte calviniste mai ales dpdv biblic.Ca sa clarificam pozitiile partilor.La finele ei plec si eu de aici.Imi este imposibil pana atunci sa pregatesc si ce doresc si sa raspund la diferite intrebari,precum a ta,care m-ar pune in situatia sa fac practic o alta analiza paralela.Si una extrem de ampla.Pe ce se bazeaza: pe Biblie.Orice analiza protestanta pe asta se bazeaza.Daca eu spun de exemplu ca numarul celor alesi a fost deja determinat de Cel de Sus ma duc la anumite texte pe analiza.Daca spun ca acest lucru a fost exemplificat de Mantuitor intr-un anumit moment,intr-un anumit fel,atunci am un text,de exemplu,la care m-as gandi din start.Analiza lor insa mi-ar ocupa ceva spatiu si timp.
Pe un forum protestant mi-ar fi mai usor,aici trebuie sa gandesc un anumit limbaj si abordare ca sa fiu inteles tinand cont ca marea majoritate care vor citi/citesc nu sunt familiarizati nici cu una nici cu alta.Nu pot sa fac asta in paralel si pe un alt subiect sau cel putin pe un subiect atat de amplu.Efectiv nu am cum,fie si dpdv al timpului.Scuze.
Unii zic ca de fapt ar fi trei abordari:supralapsariana,infra si sublapsariana.Personal cred ca sunt doar doua:supra si infra.Exista texte biblice pentru ambele pozitii.Diferentele sunt determinate de ordine si nu numai.In 1905 in Sinodul de la Utrecht s-a analizat situatia destul de bine.Ca sa incerc un exemplu totusi,in demonstrarea complexitatii analizei:supra o sa mearga pe texte care subliniaza suveranitatea absoluta si de aici ar incepe constructia.Infra o sa mearga,de ex,in replica in constructie, pe argumentatie, pe un Deut 7:6-8.Ar trebui sa se explice tot mecanismul de abordare si asta ar fi dificil daca oamenii nu stiu lucruri de baza de la noi.
Multumesc pentru intelegere.O sa mai vizitez forumul din cand in cand sa vad daca s-a postat analiza solicitata de mine.
|
Ok, Scot, ai dreptate. E neclaritatea mea si nu trebuie sa te documentezi tu in locul meu ca sa-mi oferi pe tava raspunsuri de-a gata. Mai ales ca e o chestiune asa ampla. Nu e corect sa te impovarez pe tine cu ignoranta mea. Mersi oricum.
Voia lui Hristos sa se faca cu tine, Scot, iar voia Lui, aceasta este: „
ca TOTI oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină.” 1Timotei 2,4