View Single Post
  #819  
Vechi 28.08.2011, 14:37:05
Theodor_de_Mopsuestia
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de neica_nimeni_altul Vezi mesajul
Știința greacă a exercitat o influență covârșitoare asupra teologiei creș*tine prin caracterul ei substanțial, căci a fost obligată să lase în umbră caracterul contingent al lumii naturale și să se concentreze asupra naturii divine, care rămâne nemișcată în esența ei metafizică. Și chiar atunci, când în Evul Mediu și‑au făcut apariția curente autentice pentru o înțelegere empirică sau științifică a naturii, acestea au fost deturnate de la scopul lor de modelele scolastice de gândire logică și formală, preocupate înainte de toate de adevăruri abstracte și necesare, de Dumnezeu Care nu Se mișcă. Din punct de vedere biblic, Dumnezeu rămâne nemișcat, după substanța Sa di*vină eternă, dar Se mișcă în același timp, pentru că nu este doar o substanță nemișcată, ci și comuniune de Persoane divine, Care nu rămân indiferente față de lumea pe care au zidit‑o din iubire. Sfântul Maxim face sinteza dintre mișcarea și nemișcarea lui Dumnezeu și afirmă că Dumnezeu Se mișcă, rămânând nemișcat. Cuvintele lui Galileo Galilei „E pur si muove“ constituie un protest împotriva unei filozofii și teologii care se îndepărtaseră de teoria realistă a cunoașterii și militau pentru o cunoaștere idealistă, care ignora total conceptul de ordine rațională contingentă a naturii.

Într‑un sens cu totul diferit față de știința aristotelică, știința modernă a dezvoltat o teorie a cunoașterii interesată de domeniul fenomenelor observabile și contingente, ca realități accesibile cercetării empirice și susceptibile de înțelegere, fără să apeleze la domeniul „metafizic“ al realităților ultime sau să recurgă la „cauzele oculte“. O știință de acest gen nu își propune să explice natura ultimă a cauzei, pe care o învăluie în tăcere, nu se interesează de metafizică, ci se mulțumește să ofere o prezentare a fenomenelor și a conexiunilor lor mecaniciste externe, dincolo de orice structură ultimă. Această știință se întemeiază pe o cunoaștere a lumii naturale bazată pe fractura dualistă dintre „fenomene“, care pot fi cunoscute, și „noumenul“ (după teoria lui Kant, fenomenul, „noumenul“ nu poate fi cunoscut) și caută să impună lumii fenomenale legile elaborate de om în virtutea categoriilor de gândire existente în mintea lui. Operațiunile lui mintale și științifice pot conferi universului înconjurător formă sau structură exterioară mecanicistă, cu semnificație și interes pragmatic pentru el. Știința modernă este esențial instrumentală și antropocentrică, pentru că pune accentul pe latura subiectivă a cunoașterii științifice, în dauna caracterului obiectiv al naturii și urmărește scopuri practice, orientate numai către om. Exemplul clasic al acestui gen de știință îl avem în „Știința mecanicii“ a lui Ernst Mach.

Modul de gândire iluminist, așa cum a fost înțeles de Kant, s‑a con*cretizat într‑o concepție mecanicistă despre lume, care a contribuit în mod substanțial la secularizarea progresivă a lumii naturale. Începând cu Christian Wolf, gânditor iluminist, lumea naturală a început să fie considerată ca o mașină care funcționează autonom, fără intervenția Creatorului. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care Laplace, adresându‑se lui Napoleon, care voia să cunoască părerea lui despre existența lui Dumnezeu, i‑a răspuns: „Sire, nu am nevoie de această ipoteză“. Desigur, eliminarea metafizicii din sfera gândirii științifice constituie mijlocul prin care Kant a căutat să pună capăt ingerințelor în domeniul cunoașterii științifice, ca să elibereze gândirea științifică de orice constrângeri exterioare. Deviza pe care a lansat‑o în numele iluminismului: „Aude sapere“ („Îndrăznește să cunoști“) a pus bazele științei moderne. Odată cu aceasta a ridicat însă un obstacol greu de trecut pe calea credinței în Dumnezeu. Căci, din momentul în care lumea este con*cepută ca o mașină care funcționează prin ea însăși, omul nu mai are nevoie de Dumnezeu.

Știința contemporană constituie o turnantă decisivă în domeniul cunoașterii și al progresului științific. Secolul al XIX‑lea marchează debutul tranzacției de la existența lucrului în sine, care a separat creația de Dumnezeu și omul de natură, la o nouă știință, bazată pe existența reciprocă a lucrurilor unul în altul, prin energii. Această turnantă decisivă din structura logică a științei se datorează lui James Clerk Maxwell, care a preluat acest concept din patristica alexandrină2 și l‑a pus la baza teoriei referitoare la „conceptul de câmp dinamic continuu“, în lumina magnetismului și a electricității, desco*perite de Newton și Faraday. Descoperirea lui Maxwell, pe care Einstein o consideră ca o turnantă capitală introdusă în structura gândirii logice, arată că realul este susținut de câmpuri (electromagnetice, electronice, neutronice etc.) și, în primul rând, de un câmp primordial, care se caracterizează printr‑o stare de ordine și perfecțiune absolute3 . Pe acest temei, savanții și filozofii pot vorbi astăzi despre „ordinea supremă care egalează constantele fizice, condițiile inițiale, comportamentul atomilor și viața stelelor. Puternică, liberă, existentă în infinit, tainică, implicită, invizibilă, sensibilă, ordinea se află acolo eternă și necesară, în spatele fenomenelor, foarte sus deasupra univer*sului, dar prezentă în fiecare particulă“4 . Astfel, de la o concepție mecanicistă despre univers, bazată pe existența lucrului în sine, s‑a trecut la viziunea holistică a universului, întemeiată pe ordinea primordială și pe câmpuri dinamice, unde nu mai există nimic în sine, ci unele în altele („ab alio et in aliis“), după cuvântul Scripturii: „...Tu, Părinte, în Mine și Eu în Tine...“ (Ioan 17, 20).
Va multumesc, o postare excelenta, si ca adevaruri si ca stil. Ce legatura are insa cu aiureala (ca erezie nu e, schisma nu e, pacat nu e) geocentrista?