View Single Post
Vechi 28.08.2011, 15:21:15
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Interesant, m-am uitat peste niste imagini cu biserica in intregime, ea exprima un gotic tarziu (sf. sec XV-inc. sec.XVI), iar pictura murala deriva din traditia post-bizantina, o pictura atipica pentru mediul catolic transilvan de sec. XV-XVI cand vocabularul stlistic era sub influenta renasterii germane, scoala neerlandeza. Totusi, confluente artistice evidentiate sub aspect stilistic au existat intre Transilvania , Moldova si Tara Romaneasca, ceea ce denota existenta unui complex de santiere inrudite, care au favorizat circulatia elementelor structurale si decorative. In acea perioada din care dateaza biserica din Darlos, in Moldova apar bisericile cu fresce exterioare , biserici care poarta si amprenta goticului tarziu transilvanean, atelierele de mesteri pietrari fiind din Transilvania. Banuiesc ca in fata unor asemenea capodopere, mediul sasesc s-a deschis si a imprumutat limbajul artistic post-bizantin, asa cum si mediul nobiliar romanesc s-a deschis fata de limbajul artistic occidental cu un secol inainte. (ex. picturile bisericii din Strei).

Ca o opinie personala si neavizata, cred ca pictarea integrala a bisericii reflecta mentalitatea unei epoci, in care salvarea sufletului era scopul suprem .Avem si biserici gotice transilvane cu o iconografie unitara,nu doar biserici ortodoxe. In sec. XV cand Transilvania era sub suzerenitate maghiara, bisericile nu erau pictate integral, la fel ca si in Occident, erau imagini devotionale disparate, cum situatia s-a inrautatit, la inc.sec. al XVI-lea regatul maghiar fiind cucerit de turci, iar Transilvania devine principat autonom sub suzeranitate otomana, oamenii au devenit si mai preocupati de "cele sfinte", iar bisericile s-au pictat integral :) Daca pe moldoveni i-a ajutat Dumnezeu in fata tavalugului otoman si-au facut si sasii o biserica ca a lor (glumesc) Din pacate multe monumente de arta catolica au fost distruse la mij. sec. al XVI-lea odata cu instalarea Reformei, cand s-au inlaturat imaginile din biserici, putine supravietuind pana azi.

p.s am googalit putin pentru a vedea poze cu alte edificii romano-catolice si evanghelice , iar trasaturi stilistice italo-bizantine subsumate goticului intalnim la unele lacase de la inc. Sec. XIV, insa biserica din Darlos e intr-adevar un caz unic, caci, asa cum am mai spus, la inc. sec. al XVI deja se faceau resimtite influentele artei sud-germane. Picturi dupa 1500 avem totusi putine in Transilvania.
Attached Images
File Type: jpg darlos-sibiu-biserica%20darlos%2002.jpg (53,1 KB, 18 views)
File Type: jpg darlos-sibiu-biserica%20darlos%2005.jpg (44,1 KB, 16 views)
File Type: jpg darlos-sibiu-biserica%20darlos%2004.jpg (63,0 KB, 19 views)

Last edited by ioanna; 28.08.2011 at 17:07:02.
Reply With Quote