Citat:
În prealabil postat de Sanduu
Buna deschid aceasta tema pentru a va cere sfatul in legatura cu mustrarea aproapelui .
Cind avem voie sa mustram pe aproapele ? cum trebuie sa o facem? va rog sa ma luminati!
am gasit asa o fraza intr-un articol pe un sait : să nu dușmănești pe fratele tău în inima ta, dar să mustri pe aproapele tău, ca să nu porți păcatele lui." (Lev. 19, 17)
|
Ai in minte un caz concret?
Parerea mea e ca foarte greu sa discerni cand faci bine cuiva mustrandu-l si cand nu. E greu din cauza slabiciunilor noastre. Principiul e ca daca taci, taci pentru Dumnezeu, daca vorbesti, o faci pentru Dumnezeu.
Acum, depinde si de postura in care esti. Daca ai o functie de raspundere sau de conducere, daca esti preot, parinte, profesor, sef etc e musai sa mustri cand e cazul. e mai greu cand respectivul ti-e egal, trebuie mult tact, multa blandete, sa stii cum sa iei omul, sa stii cand e momentul potrivit. Si mai greu cand vezi ca esti intr-o pozitie inferioara ca ierarhie sau varsta fata de cel care greseste... au si fost exemple pe forum.
Conteaza si de ce il mustri, ca sa il indrepti pe el, pentru ca il iubesti sau pentru ca nu suferi nedreptatea care se face...
In orice caz, eu nu sunt de acord cu ideea ca nu-i zic lui X asta, ca mi-e teama sa nu il pierd si sa nu ma marginalizeze. Daca te hotarasti sa vorbesti, apoi sa te astepti la consecinte.
Dar daca ai un caz concret in minte, cel mai bine e sa vorbesti cu duhovnicul.
For Mihnea, eu nu as vedea neaparat o legatura intre jefuirea casei si intentia de fraudare a statului cu pampersii... poate e doar o ispita.