Subiect: Despre mustrare!
View Single Post
  #3  
Vechi 28.08.2011, 23:40:28
vintage
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Cum sa facem mustrarile

Cand am indoieli intr-o problema de comportament cu aproapele caut in scrierile Sf. Ioan Gura de Aur si incerc sa ma aplic invatatura lui. Uneori reusesc...alteori... ma straduiesc.
Cam asa a scris el despre mustrarea unui om ce traia in adulter. Dar se poate aplica in orice situatie:

"Iată, mergeți la omul acela, care trăiește în neregulă cu o femeia… Mustrarea voastră fie așa…

Mai întâi aduceți-i laudă pentru cele bune ale lui. Spălați-i, ca să zic așa, rana, cu aceste laude, ca și cu o apă călduță, spre a-i micșora umflătura. Spuneți-i că înșivă nu sunteți decât un biet om, învinuiți firea cea obișnuită a oamenilor, arătați-i că toți trăim în păcat, cereți-i iertare pentru că v-ați luat o însărcinare peste puterea voastră, adăugând că dragostea își ia povara de a îndrăzni toate.

Aduceți apoi, sfatul vostru, nu pe glas de poruncă, ci ca un frate. Când, prin mijloacele acestea, veți fi micșorat rana, când veți fi înmuiat mai dinainte durerea ce va veni, din pricina tăieturii mustrării ce-i veți face, când vă veți fi cerut, cu stăruință, iertare și veți fi rugat pe fratele vostru să nu se tulbure; când, mulțumită acestora, veți fi înlănțuit într-un fel pe suferind, dați-i lovitura, nici cu prea multă tărie, dar nici prea cu moliciune, ca nu cumva el, fie să nu se dea deoparte, fie să nu țină socoteală de ea.

De nu veți lovi drept, nimic nu faceți – de loviți prea tare, voi sunteți pricina că el se va răzvrăti. De asemenea, când, spre isprăvire, ajungeți la reproșuri, amestecați-le cu laude – și cum fapta lui, în ea însăși, nu dă prilejul (traiul cu acea femeie în felul acesta nemeritând lăudare) așezați-vă pe temeiul intenției și ziceți: “Știu că ai făcut așa pentru dragostea lui Dumnezeu, pentru că ai văzut pe această necăjită, uitată de toți, fără ajutor, i-ai întins mâna”. Vorbiți așa, chiar dacă acela căruia-i spuneți, n-ar fi avut gândul acesta – și adăugați apoi, mereu cerându-vă iertare: “îți vorbesc în felul acesta nu ca să-ți dau poruncă, ci pentru a-ți aduce aminte ceva. Știu, ai făptuit așa pentru dragostea lui Dumnezeu, dar bagă de seamă, ca din binele acesta, să nu iasă, în alt fel, vreun rău. Păstrează, de vrei, femeia la tine, mărește mai departe lucrarea de devotare pe care ai început-o, nimeni nu te împiedică, dar dacă poate ieși de aici o pagubă, mult mai mare ca profitul, trebuie să veghezi, te rog, la aceea ca grija ce-ai luat să aduci liniștea unui suflet, să nu fie pricină de poticnire pentru altele”.

Nu adăugați așa, dintr-odată, care-s pedepsele pentru cei care pricinuiesc poticnirile. Chemați chiar mărturisirea lui, zicându-i: N-ai nevoie să înveți din gura mea, știi acestea fară să ți le spun, ce pedeapsă amenință pe oricine va face să poticnească pe unul din aceștia, mici…” îndulciți astfel vorbirea voastră - faceți neputincioasă mânia - și, acestea săvârșite, dați leacul mustrării… Sfaturile să fie scurte; nu-i nevoie să dați lecții lungi.

Dimpotrivă, semnele îngăduinței voastre să fie dese și repetate. Chemați mereu dragostea – învăluiți mereu ceea ce e greu de primit în vorbirea voastră – lăsați fratelui vostru slobozenia faptei, ziceți-i: “îți dau numai o părere, un sfat, – ești stăpân să-l urmezi, – nu te silesc la nimic, las totul în mâna ta”.

De vom săvârși astfel mustrarea, vom reuși bine să îndreptăm pe cei ce păcătuiesc…"
Reply With Quote