View Single Post
  #11  
Vechi 30.08.2011, 09:33:47
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.580
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cz4000 Vezi mesajul
Discutii despre schimbarea canoanelor si declasificarea dogmelor ...
Aceasta afiramtie denota lipsa cunostintelor teologice despre dogma si canon.

Biserica Ortodoxa face diferenta intre dogme si canoane (vezi sinoadele ecumenice care au atat hotarari dogmatice cat si canonice). Dogma ortodoxa este atemporala! Situatia canoanelor este insa diferita. Nu intram in amanunte, insa vom sublina diferenta intre dogma si canon.

Calendarul nu este nicidecum o tema dogmatica, ci fiind una stiintifica trebuie tratata din puct de vedere stiintific, adica folosind matematica, astronomia etc. Reamintesc ca Sfintii Parinti de la Primul Sinod Ecumenic (325 d.Hr. Niceea) au preluat intocmai calendarul laic (numit calendarul iulian) folosit de Imperiul Roman, intocmint de oamenii de stiinta ai vremii respective (astronomul Sosigene in anul 46 i.d.Hr in vremea imparatului Iuluius Cezar. Iata deci ca Sfintii Parinti si Biserica Ortodoxa, nu au confundat stiinta cu dogmatica (teologica ortodoxa).


Dogma
http://ro.orthodoxwiki.org/Dogm%C4%83
Dogma (plural dogme; în grecește δόγμα, plural δόγματα) este credința sau doctrina stabilite și formulate clar și care are autoritate, nefiind discutabilă sau supusă dubiilor.

Cuvântul "dogmă" era folosit de scriitori clasici din vechime ca opinie sau ca adevăr pentru o persoană ca în doctrinele filozofice, în special acele doctrine filozofice ale școlilor particulare ale unor filozofi. De asemenea, cuvântul a fost folosit cu sensul de decret sau ordonanță publică. Este folosit în Sfânta Scriptură

- cu sensul de decret sau edict civil, ca în Luca 2:1 : "În zilele acelea a ieșit poruncă (gr. dogma) de la Cezarul August să se înscrie toată lumea.";
- cu sensul de ordonanță a legii mozaice, ca în Ef. 2:15 : "Desființând vrăjmășia în trupul Său, legea poruncilor și învățăturile ei (gr. dogmasin)";
- și așa cum se aplică dispozițiilor și decretelor primului Sinod Apostolic de la Ierusalim: "Și când treceau prin cetăți, învățau să păzească învățăturile (gr. dogmata) rânduite de apostolii și de preoții din Ierusalim" (Fapte 16:4).

Printre Părinții Bisericii din primele veacuri, cuvântul "dogmă" era, cel mai adesea, folosit pentru doctrinele și preceptele morale propovăduite de Hristos și de către Sfinții Apostoli cu distincție între dogmele venite de la Hristos prin Apostoli și cele venite prin Biserică.

Dar, în concordanță cu sensul larg răspândit, o dogmă este acum înțeleasă ca fiind un adevăr de credință sau de morală, revelat de Dumnezeu, transmis de către Apostoli prin Scriptură sau prin tradiție, și transmis credincioșilor de către Biserică pentru a fi acceptat. Poate fi descrisă pe scurt ca un adevăr revelat și definit de Biserică—totuși revelațiile particulare nu constituie dogme, unii teologi limitând sensul acestui cuvânt la doctrinele definite solemn de sinoade generale, în timp ce adevărul revelat atunci când este prezentat de Biserică prin ierarhia sa. În consecință, o dogmă implică o două aspecte: revelația divină și autoritatea de a învăța a Bisericii.

Pentru creștinii ortodocși, dogma este conținută în Crezul de la Niceea și în canoanele celor șapte sinoade ecumenice. Aceste dogme sunt prezentate pe scurt de către Sfântul Ioan Damaschinul în lucrarea sa Expunere corectă a credinței ortodoxe, care este cartea a treia din lucrarea sa principală, intitulată Izvorul cunoașterii. În această carte, el folosește o abordare duală în explicarea fiecărui articol din credința ortodoxă: una pentru creștini, unde folosește citate din Scriptură și, ocazional, din scrieri ale Părinților Bisericii și o a doua, adresată atât ne-creștinilor (dar care, cu toate acestea, au o anume credință religioasă) cât și ateilor, unde el folosește cu pricepere logica și dialectica aristoteliană, în special reductio ad absurdum.



Drept canonic
http://ro.orthodoxwiki.org/Drept_canonic

Dreptul canonic este legislația tradițională canonică și care reglementează viața Bisericii Ortodoxe. Cuprinde toate aspectele vieții Bisericii, inclusiv Eclesiologia, Teologia liturgică și Morala. Deși în general este folosit termenul de drept canonic, în comunitatea ortodoxă este mult mai adecvat să se folosească termenul de tradiția sfintelor canoane. Această legislație, tradiția canonică, implică persoane care sunt investite cu autoritate (cum sunt episcopii) împuterniciți cu mijloacele creării, formulării, interpretării, executării, validării, amendării și revocării acestor legi prin acțiuni sinodale sau conciliare.



Cod canonic
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cod_canonic

Bisericile Ortodoxe au un cod canonic mai puțin oficios, tradiția ortodoxă privind canoanele mai degrabă ca îndrumări, și nu legi absolute, îndrumări pe care le practică diferit, în funție de circumstanțele istoric-culturale ale fiecărei zone. Rațiunea acestor interpretări este aceea că, dacă Conciliile Ecumenice (în care deliberările se desfășurau în limba greacă) ar fi dorit ca acele canoane să fie privite ca legi absolute, le-ar fi numit νομοι/nomoi (legi), și nu κανονες/kanones (indicații, standarde).

Bisericile Ortodoxe de limbă greacă au adunat canoanele și comentariile acestora într-o lucrare numită Πεδαλιον/Pedalion (ghid). Chiar și așa, lucrarea nu reprezintă un cod propriu-zis, dar mai degrabă o culegere a tradiției și interpretării canoanelor.


Doamne ajuta.

P.S. Hristos Iisus ne mantuieste in Sfanta sa Biserica Ortodoxa prin Sfintele Taine (nu ne mantuieste nici calendarul si nici ziua si nici locul - spun asta pentru adeptii geocentrismului in special). Nu conteaza ziua saptamanii, nici locul unde este amplasata Sfanta Biserica (centrul orasului, marginea orasului, tara... planeta -poate sa fie si pe Luna spre exemplu) ci conteaza Sfanta Liturghie, Sfintele Taine adica Hristos.
Asadar sa luam aminte!

Last edited by Eugen7; 30.08.2011 at 09:41:35.
Reply With Quote