View Single Post
Vechi 31.08.2011, 04:55:38
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cz4000 Vezi mesajul
Hai sa facem putina curatenie pentru ca tot postind “kilometrii” l-ai bagat in ceata si pe cel mai binevoitor dintre cititori.

Am afirmat ca erezia este hula impotriva Duhului Sfint (pentru ca Sfinta Traditie este lucrarea Duhului Sfint) si ca ereticii nu pot fi iertati. In sprijinul celor spuse de mine am adus urmatoarele citate din Sfinta Scriptura:
"celui care va zice impotriva Duhului Sfant, nu i se va ierta lui, nici in veacul acesta, nici in cel ce va sa fie" (Matei 12:32)

“Căci este cu neputință pentru cei ce s-au luminat odată și au gustat darul cel ceresc și părtași s-au făcut Duhului Sfânt,

Și au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu și puterile veacului viitor,

Cu neputință este pentru ei, dacă au căzut, să se înnoiască iarăși spre pocăință, fiindcă ei răstignesc iarași, a doua oară, pe Fiul lui Dumnezeu și-L fac de batjocură.” (Evrei 6:4-6)
De asemenea, am mai aratat ca versetele de mai sus se refera la cei care proclama erezia in mod constient si ca nu ii include pe cei care au fost inselati sau s-au nascut in erezie, pentru care exista intotdeauna posibilitate de pocainta si intoarcere (venire) la Biserica. (http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=171)

Tu, in schimb, susti ca pentru toti ereticii exista iertare. In sprijinul afirmatiilor tale ai adus comentarii pe diverse teme care fac trimitere la citatele din Sfinta Scriptura pe care le-am dat, insistind ca ele se refera cel mult la cei care fac botezul de a doua oara.

Intr-unul din ultimele tale mesaje imi dai un link la un articol de-al OCA in care este prezentat raspunsul la intrebarea unui credincios care isi exprima temerea ca nu va putea fi iertat pentru caderile temporare de la Credinta, data fiind afirmatia din Evrei 6:4-6.

Si ca sa vezi cit de caraghios esti o sa-ti citez chiar din acelasi loc, ca sa intelegi ca, practic, si textul OCA confirma cele afirmate de mine:

“To conclude, it is impossible to clearly understand the meaning of this passage from Hebrews apart from understanding the precise audience to which Saint Paul was directing his words: those Jews [but surely not all Jews] who had begun their spiritual journies through Baptism, yet who then rejected Christ and His power. If one has not done this—and this is not what you describe about your own situation—then these verses would not directly apply.” (http://oca.org/questions/scripture/h...from-the-faith), adica, pe romaneste fie spus:

Ca sa concluzionam, este imposibil sa pricem cu claritate intelesul acestui pasaj din Evrei fara sa intelegem care a fost audienta exacta careia Sf. Pavel ii adresa acele cuvinte: evrei (dar cu siguranta nu toti erau evrei) care isi incepusera calatoriile spirituale prin Botez, si care mai apoi l-au respins pe Hristos si puterea Sa. Daca cineva nu a ajuns sa faca asa ceva – si tu nu lasi sa se inteleaga asta despre situatia ta – atunci aceste versete nu se aplica in mod direct.” - SI CU ASTA SPER CA TE-AI LAMURIT SI AM INCHEIAT SUBIECTUL!

Exact in pozitia acelor evrei s-au aflat, sa zicem, Arie, Metaxakis, Cristea si Athenagoras. Toti au fost in Biserica lui Hristos si au cazut, primul negind Dumnezeirea lui Hristos, ceialalti trei (despre care stim précis ca au fost mari masoni) inchinindu-se “Marelui Arhitect”, idolul masonilor, si n-am auzit despre nici unul “să se înnoiască iarăși spre pocăință”. Conform Sfintei Scripturi nici nu exista posibilitate sa o faca pentru ca ei l-au rastignit “iarași, a doua oară, pe Fiul lui Dumnezeu și-L fac de batjocură”, si respingind Sfinta Traditie, care este lucrarea Duhului Sfint, zicind “impotriva Duhului Sfant, nu [li] se va ierta [lor], nici in veacul acesta, nici in cel ce va sa fie”.

Ca si ei sint si cei marunti care au refuzat constient Adevarul urmindu-si liderii in erezie si osinda.
Da eu am incheiat mai frate,pe fratia ta te inseala dracii si mai si sustii ca esti crestin ortodox,acolo la Sfantul Apostol Pavel e vorba de respectivi evrei,ca nu mai pot primi Sfantul Botez din nou,cel prin trei afundari in apa sfintita si daca se intorc trebuie sa se intoarca prin taina pocaintei.
" In verse 6 we find Saint Paul stating that those to whom he is writing—remember, they are Jews—who revert to Judaism [not uncommon in apostolic times] crucify Christ once again, becoming like those who, in crucifying Christ on the Cross denied His divinity and His saving power. Such baptized individuals put themselves in a position of needing to be baptized again, although this is not possible as “once enlightened” refers to the fact that Baptism is experienced once and only once.[This is reflected in the Nicene-Constantinopolitan Creed: “I believe in one Baptism for the remission of sins.”"
Si mai incolo:
"In the Orthodox Church, we understand that regardless of how sinful we become, even after being born again through water and the Spirit, we always have the possibility to repent, to change our direction and our vision and our hearts."
Ca dracii te inseala pe fratia ta se vede dintr-un sinodicon al ortodoxiei mai
vechi (eu au am zis de sinodiconul de la 1583 ca are unele puncte discutabile) care se incheie cu o rugaciune ca toti cei cazuti in erezie sa se intoarca la credinta ortodoxa:
http://biserica.org/Publicatii/2004/NoI/XXI_index.html
"Glorify all these, O Holy Trinity, and confirm them in the right Faith even unto the end; and convert the corrupters and blasphemers of the Orthodox Faith and Christ's Church who are disobedient to Her: that they may come to the knowledge of your eternal truth; through the intercessions of our most holy Lady, the Theotokos and ever-virgin Mary, and of all the Saints."

Acest sinodicon al ortodoxiei e dat dupa Sfantul Sinod Ecumenic al VII-lea.
Deci mai frate pe fratia ta te inseala dracii in acele puncte de vedere,sa sustii acele absurditati conform carora daca cineva a cazut in erezie nu se mai poate intoarce la pocainta.
S-a vazut si de la viata Sfantului Vasile cel Mare,ca acel tanar s-a lepadat de Dumnezeu Iisus Hristos si s-a inchinat la Satana dar mai apoi s-a pocait,dar ma indoiesc ca dracii care te inseala te-au lasat sa citesti respectivul citat de la viata Sfantului Vasile cel Mare,cum Sfantul Vasile cel Mare a scapat pe acel tanar de Satana.

Iar fratia ta daca chiar esti crestin ortodox si apartii vreunei biserici ortodoxe,de ce nu zici de care biserica apartii?
Pentru ca nu esti crestin ortodox,este inselat de draci sa apartii de ceva secta neo-protestanta si dracii te inseala sa crezi ca numai la respectiva secta sunt "ne-eretici" precum s-a vazut si pe forumul acela puritan(neo-protestant).
Ca tot nu ti-ai completat la campul religie "ortodox" pana acum.