Citat:
În prealabil postat de sophia
Am fost surprinsa sa vad schimbari la bisericile din tara, in ceea ce priveste orarul si continutul slujbelor si am unele nelamuriri.
1. Inainte vreme era facut un orar potrivit anotimpului, adica: iarna vecerniile incepeau la ora 17:00-17:00, pentru ca se intuneca mai repede, iar vara mai tarziu, dupa ora 18:00, ca sa nu mearga lumea pe caldurile mari ale dupa amiezii.
Ei acum este invers! Care este explicatia?
2. Mi-am dorit mult sa ajung la vecernii, pentru ca aici la noi nu se fac si mie imi plac. Nu se mai fac nici in tara asa cum le stiam eu, adica: sa se cante acele cantari specifice (Lumina lina, Acum slobozeste..., etc., Bogatii au saracit, sfintirea painilor etc.
De ce? Chiar nu se mai fac vecernii alea frumoase?
In schimb, si o vad si ca element pozitiv totusi, se face Sf.Maslu peste tot, inainte de care se citeste (in perioada asta cel putin), Acatistul Domnului Iisus Hristos.
Eu stiam si asa se facea inainte, ca Sf.Maslu se face numai in vinerile din posturile mari.
Sigur ca m-am bucurat sa particip la Sf. Maslu, pentru ca nici asta nu se face in afara tarii.
Nu stiu, cumva nu mai este nimic asa cum stiam eu si nu astea erau schimbarile necesare, ci altele.
Se intampla asa numai la unele biserici? Eu am cercetat doua numai.
|
Iata in ce interval orar se desfasoara in manastire:
http://www.manastirearaduvoda.ro/programul-liturgic
SI mie imi plac vecerniile,dar ajung foarte rar. Nu exista asa ceva, vecernie fara "Lumina lina". Poate ai participat tu la alta slujba...
La biserica la care ma duc eu, vecerniile se fac numai in ajunul marilor sarbatori (Schimbare la Fata, Adormirea Maicii Domnului...), contin toate cantarile si incep de la 17, stiu biserici in care se incepe de la 16 sau 18.
Maslul se face in fiecare vineri, de la 17; sunt biserici in care se face dimineata de la 10, dar nu conteaza daca e intr-un post din cele patru sau nu. La Cernica stiu ca se face lunea, mniercurea si vinerea maslu, in jur de 10, dupa Liturghie. Ideea e ca atunci cand se face maslu sa fie zi de post; or calugarii tin post si lunea.
Acatistul Domnului l-am auzit in cadrul vecerniei Schimbarii la fata, atat. Dar in multe biserici se face slujba acatistului unui anumit sfant sau cea a paraclisului Maicii Domnului.
Edit: poate ai participat la slujba Acatistului, facuta tot seara, si ai confundat-o cu Vecernia.